Hol az igazság?

Szerző: Balogh Eszter

"Ha a lehetetlent kizártuk, ami marad, az az igazság,
akármilyen valószínűtlen legyen is."
(Arthur Conan Doyle)

"Mindenki hazudik." - mondja a filmsorozatok legcinikusabb orvosa, doktor House. Ő maga azonban kíméletlenül keresi az igazságot, és kendőzetlen őszinteséggel tárja fel azt mások előtt. (Vagy inkább az arcukba vágja?)

Ismerünk még néhány hasonló karaktert a világirodalomban. Doyle 1887-ben hívta éltre a briliáns elméjű londoni mesterdetektívet: Sherlock Holmest. Logikája kristálytiszta, objektív, érzelemmentes, modora azonban neki is csontig hatolóan őszinte.

Másik kedvenc magánnyomozóm a meglehetősen hiú, piperkőc kis belga Agatha Christie fantáziájának köszönhetően öltött alakot. Hercule Poirot stílusa jóval udvariasabb, kifinomultabb, mint a fent nevezett uraknak, de a következtetései hasonlóképpen pengeélesek.

Fiatalabb "írógép-teremtmény" Harry Potter a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola tanulója, aki 17 éves létére mindenkinél bátrabban küzd az igazságért, a nemes és tiszta elvekért - még az életét is képes feláldozni érte.

De az igazság nem csak kitalált személyek nevéhez fűződhet, (Hunyadi) Mátyás királyt az "igazságos" jelzővel emlegetik a történelemkönyvek lapjain vagy a róla született mesékben.

Mennyi izgalmas valós és kitalált karakter, de vajon mi a közös bennük?
A nevükben szereplő "H" betű!

A numeroprofil nem csak a pályaorientációhoz nyújt segítséget, mint ahogy azt a Szakácsok és egyéb állatfajták című bejegyzésben írtuk, de személyiségjegyekről is képet kaphatunk.
A H betűhöz, pontosabban a 8-as karakterhez kapcsolódik az igazságérzet, az őszinteség és az önismeret. (Ide tartozik a Q és a Z betű is, de most önző, film-fanatikus módon csak a H betűs neveket gyűjtöttem csokorba. Zorróért nem rajongok annyira.)

A H betű egyébként a héber-föníciai-arámi "het" betűből ered, jelentése "lehelet, kinyilatkoztatás". Ez a kilégzés: ide tartozik minden egyes szó, ami elhagyja a szánkat - vélemény, kritika, vallomás, üres fecsegés vagy velős tartalmú mondanivaló.

A H betű a két oldal közti átkötést szimbolizálja. Objektív egyensúly akkor jön létre, amikor nem hagyjuk, sem az értelmet, sem pedig az érzelmeket elhatalmasodni. A két ellentétes pólus így egy vízszintes vonallal kötjük össze: |—|

Van H vagy Z betű a nevedben?

Azok, akiknek a nevében megtalálható a 8-as karakter nagy lelkierővel, stabil és határozottan érvényesülő igazságérzettel rendelkeznek. Nem csak a saját igazukért képesek kiállni, de másokért, vagy akár egy eszméért is síkra szállnak.
Akár hivatásszerűen is kapcsolatba kerülhetnek az igazságszolgáltatással, például ügyvédként.

Természetesen az igazság lehet vélt vagy valós, építő vagy brutálisan romboló - az igazság mindig kétélű fegyver. Minél magasabb fokú önismerettel rendelkezünk, annál tisztább szándékú, objektív lesz maga az igazság és annak közlése is.

A H betű egyike a legritkábban használt betűnek a magyar nyelvben, mégis a top 100 vezetéknévben kezdőbetűként is előfordul: Horváth, Hegedűs, Hajdú, Halász.
De néma H-ként - vagyis egyfajta "rejtett tartalomként" is megjelenik, például a Tóth-ban, vagy mint nálam a Balogh-ban.

Keresztnevek közt leggyakoribb kezdőbetűként a Zoltánban, Zsoltban, Zsomborban, Hunorban, illetve a Zsuzsannában, Zsófiában, Hajnalkában, Hannában, Henriettában és Zitában. (2014-es statisztikai adatok alapján)
Ebben az esetben is lehet "rejtett", az "SZ" betű révén (megint csak magammal példálózok, ilyen az Eszter név is).

Hiányzó 8-as karakter

Akinek nincs a nevében 8-as karakter, az általában sokkal nehezebben tud kiállni a saját igazáért - míg másokért jóval könnyebben.
Az önismeret is jóval több odafigyelést igényel, mert hajlamos lehet a külvilág véleményére túl nagy hangsúlyt fektetni.


Ha tetszett a bejegyzés, és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a Numeroprofil facebook oldalát, itt megteheted.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2017: Szám-vetés

Kódfejtés: számok és tengelyek

Készítsd el a saját névtérképedet!