Szakácsok és egyéb állatfajták

Szerző: Balogh Eszter & Nádas Nándor

A mákos bab egy étel, ami úgy készül, hogy kettőt lapozunk a szakácskönyvben.
(Graffiti)

Gerald Durell ismét megihletett, már ami a bejegyzés címválasztását illeti. Sőt, ha már ennél a zseniális zoológus-írónál tartunk, akár a témánk kiváló példája is lehet, de erre majd visszatérünk a legvégén.

A blogot azért hoztuk létre, hogy veletek együtt alámerüljünk a numerológia hatalmas, végtelen óceánjába, és megcsodáljuk, sőt a felszínre hozzuk a mélységeiben rejlő színes kincseket.
Például azt, hogy hogyan segít a numeroprofil (nevezzük egyszerűen csak NP-nek) a pályaorientációban vagy a megfelelő hivatás kiválasztásában.

Ami még különlegesebbé teszi ezt a mostani írást, hogy Nándival közösen alkottuk meg. Ezt meséli nektek erről a témáról:

"Sokszor keresnek meg szülők, különösen továbbtanulás előtt álló gyerekek apukái, anyukái, azzal a kérdéssel, mi lenne a legmegfelelőbb irány csemetéik számára.
De az sem ritka, hogy egy felnőtt ember életében érkezik el az a fordulópont, amikor belső vagy külső kényszer hatására új szakma után kell néznie. Legjobb választás mindig az, ami megfelel az ember személyiségének. Mivel aki a 'helyén van' ki tud teljesedni az élethivatásában, sokkal nagyobb örömét leli a munkában, és ez kihat az élet minden egyéb területére."

Minden esetben érdemes figyelembe venni az egyéni erőforrásokat, tehetségeket, illetve a belülről fakadó indíttatást is, hiszen itt nem konkrét címkéket kapunk, hogy Pistike = pszichológus, Móricka = festőművész. Az egyedi NP egy energiamintázatot ad, ami nem a "mit?" hanem a "hogyan?" kérdésünkre ad választ.

"Még évekkel ezelőtt az utcán összefutottam a fiam egyik iskolatársával és az édesanyjával. El voltak keseredve, mert a srácnak tanulási problémái voltak, ebből adódóan elég gyengék lettek az általános iskolai eredményei. Nem tudták hova adják be a jelentkezési papírt.
A fiút Cs. Lászlónak hívják, ezért a nevében ott a sok 3-as (C és L betűk), ami azt mutatja, hogy a gyereknek jó a manuális kreativitása, ezért felsoroltam azokat a szakmákat, ahol a kézügyességét kamatoztatni tudja. Ilyen például a fodrász, a szakács, a cukrász az asztalos, az esztergályos, vagyis a kétkezi szakemberek.
A szakács szó hallatán a srácnak rögtön felcsillant a szeme: mindig is szeretett volna főzni!"

Találkozott a szándék és az adottság!
Mi magyarok különösen szeretjük a hasunkat, de a gasztronómia világszerte közkeletű téma. Rengeteg magazint, szakácskönyvet, gasztroblogot, főzős tévéműsort találunk, egy-egy szakács legalább akkora népszerűségnek örvend, mint a hollywoodi színészek.

Hazánk gasztrokultúrája sok évnyi mélyrepülés után ismét szárnyal. Budapesten, sőt végre vidéken is sorra nyílnak a jobbnál jobb éttermek. Európai viszonylatban még mindig sok időt töltünk a konyhában főzéssel, ami a házi koszt javára billenti a mérleget a mikrós készételekkel szemben. Sőt, idén Széll Tamás lett a Bocuse d’Or Europe döntőjének győztese. Egyszóval: a szakácskodás trendi!

De végül is milyen karakterek kellenek ehhez a szakmához?
Első, és talán a legfontosabb a gyakorlati-manuális kreativitás. Elismert gasztronómiai szakemberek nevében szinte kivétel nélkül megtaláljuk a C, az L és/vagy az U betűt.

Nem árt továbbá az akarat, az erő, a motiváltság, mivel kemény fizikai munkáról van szó (1-es), az anyag formálásának a képessége (4-es), sőt a jó időgazdálkodás, a hatékonyság is fontos egy konyhán (7-es). És a művészi érzéknek (6-os) is hasznát vehetjük.

Néhány példa (a 3-as karaktereket vastagon kiemeltem):
Dobos C. József, az 1800-as évek végén született cukrász, akinek többek közt a világhíressé vált dobostortát köszönhetjük.
Auguszt Elek és Auguszt E. József apa és fia - a nevüket viselő cukrászda alapítói.
Gundel Károly, akinek a nevét az egyik legjelentősebb vendéglátóipari iskolai is viseli.
Kugler, Gerbeaud, és még sorolhatnánk.
De ott volt a francia Auguste Escoffier, az amerikai Julia Child, a brit Keith Floyd, vagy akár a jelenkor sztárszakácsai: Nigella Lawson, Léa Linster, Jamie Oliver, Heston Blumenthal.
A hazai Michelin-csillagos éttermekben is találkozhatunk ilyen nevekkel: Miguel Rocha Vierra (Cortez), Heiszler Olivér (Tanti) vagy az ex-Onyx-os páros: Széll Tamás és Szulló Szabina.
De megemlíthetjük Mautner Zsófit is, mint az egyik legismertebb hazai gasztrobloggert.

Vannak természetesen kivételek is. Egyik személyes kedvencem Gordon Ramsay, aki "máshonnan" állítja elő a főzéshez szükséges karaktereket.
Rá a neve alapján a pontosság, a precizitás, az üzleti érzék, és a kiváló vezetői képességek a jellemzőek. Igazi hadvezér a konyhában.

Itt jelennek meg azok az árnyalatok, amik a "hogyan"-t határozzák meg. Bárki lehet szakács, aki affinitást érez hozzá, de a nevéből az is kiderül, hogy elsősorban a monotonitásra, a bevált dolgok ismétlésére alkalmasabb vagy kreatív újító. Az étel lehet akár olyan is, mint egy kifinomult költemény a tányéron, míg másnak az "emberes adag" a mérce. Megint mások brandet építenek a gasztronómiai tevékenységükből, vagy kiváló kommunikációval szórakoztatnak bennünket a tévéképernyőkön keresztül.

Azt nem tudom, hogy Gerald Durell tudott-e főzni, de az biztos, hogy az érzéke a fentiek alapján megvolt hozzá. A műveiből azonban az ételek szeretete egyértelműen kiderül.

Neked van 3-as a nevedben? S ha igen: szeretsz főzni?

Ha tetszett a bejegyzés, és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a Numeroprofil facebook oldalát, itt megteheted.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2017: Szám-vetés

Kódfejtés: számok és tengelyek

Készítsd el a saját névtérképedet!