6-ig tart a játszma

Szerző: Balogh Eszter & Nádas Nándor

fotó: Gabnai Gábor (képen Vlaszák Péter)
"A tenisz több mint sport. Művészet, ugyanolyan joggal, mint a tánc."
(Bill Tilden amerikai teniszező)

Ausztrália, Párizs és London után most épp New Yorkban zajlik a teniszvilág egyik legrangosabb eseménye: a US Open.
Innen jött az ötlet, hogy numeroprofil szempontból írjunk néhány gondolatot erről a sportról. A feladatot Nándi vállalt magára, hiszen aki ismer, tudja rólam, hogy az én mottóm: „A kávézás is sport!” – épp ezért leginkább a bögreemelgetést gyakorlom napi rendszerességgel. Egyéni százon verhetetlen vagyok!
Nándi ellenben igazi sportember (amellett, hogy ő is szeret kávézni).

A bejegyzés azonban igazi csapatmunka volt, tenisz-szakkifejezéssel élve – mixed, vagyis vegyes páros. Ő beszélt, én gépeltem. Ő ismeri az élvonalbeli játékosok nevét, én pedig remek statisztikai adatbázist készítettem belőle (igen, Zita: Excel-táblát!).

Indulhat a játék?

Warm up: bemelegítés

Az én fiatalkoromban a tenisz úri sportnak számított, ezért csak néhány különleges ember férhetett hozzá, vagy esetleg azok, akiknél ez családi tradíciónak számított.
Ennek többek között az lehetett az oka, hogy csak nagyon kevés teniszpálya állt a játékosok rendelkezésére. Budán például, ahol én laktam, két vagy három pálya volt összesen.
De a felszerelés ára, az órák díja is meglehetősen magas volt, ezért a srácok inkább „gazdaságosabb” sportot kerestek maguknak. A Vár minden szabad felületén, grundján vagy gyepén fociztunk.

A tenisz először akkor került a fókuszomba, amikor egy sportintézmény vezetőjévé neveztek ki. A feladataim közé tartozott a pályák megfelelő hasznosítása is, ezért olyan embert próbáltam keresni, aki ért a teniszhez.
Miközben a lehetséges jelöltekkel tárgyaltam, rájöttem, hogy gyakorlatilag semmit sem tudok erről a játékról, még az alapszabályairól sem, mivel akkoriban nem volt tévé, internet, ahonnan hozzáférhettem volna ezekhez. Én pedig szerettem volna a lehető legjobban végezni a feladatomat.
A mozgásigényem, a ritmusérzékem, a sporthoz való viszonyulásom mindig is megvolt, ráadásul akkor épp a TF-en (ma Testnevelési Egyetem) tanultam, így minden új sportkihívás felcsigázta az érdeklődésemet.
Felvettem egy középkorú hölgyet, aki elsősorban gyereket oktatott, akit megkértem, hogy nekem is adjon órákat.
fotó: Gabnai Gábor

First service: első adogatás

Így huszonegykét-néhány évesen elkezdtem teniszórákat venni. Ez eleinte abból állt, hogy egy bazi nagy kosárból, amiben úgy 50 labda volt, egyenként adogatott nekem. Hol az egyik, tenyeres, hol a másik, fonák oldalra ütötte a labdát, én pedig sok-sok héten át gyakoroltam az alapütéseket.

Már akkor megtetszett a tenisz játékossága, kombinatorikája és a mozgás összetettsége. Később pedig a pályán egyesben vagy párosban már meccseket játszottam. Akkor indult, azóta is tart ez a szerelem, illetve a teniszsport eseményeinek a nyomon követése.

Bye: erőnyerő

Amikor az életembe más tartalmak is bekerültek, elkezdtem arról az oldalról is foglalkozni a kérdéssel, mitől lesz a velem szemben álló játékos ügyesebb, tehetségesebb, mint én, hol vannak az én szűk keresztmetszeteim, illetve erősségeim – karakterológiai szempontból.

Az emberi tulajdonságokat a betűk nyelvére lefordítva: mi kell ahhoz, hogy valaki piszok jó játékos legyen?

Az Amerikai Nyílt Bajnokság élvonalbeli játékosainak nevét vizsgálva meglepő (vagy nem is olyan meglepő?) tapasztalatokkal lettem gazdagabb.
A 20 első, kiemelt helyen jegyzett játékos nevében, legyen szó akár hölgyekről vagy urakról, 80%-ban fellelhető az F, O vagy az X betű.
Ehhez a numeroprofilban az összeszedettség, a vizualitás, a fantázia, a helyzetek gyors átlátásának képessége kapcsolódik. Tulajdonképpen ez az a fajta szellemi jelenlét, amivel szinte azonnal tudunk reagálni és döntéseket hozni. A tenisz stratégiai játék, sebesen fel kell mérni, hogy a másik hogyan és milyen formában fogja elütni nekünk a labdát, hogy mi abba az irányba mozdulhassunk, ahol kivédhetjük a támadást.

Az elmúlt években-évtizedekben a 6-os karakter a legtöbb híres teniszjátékos nevében felfedezhető. Gondoljunk csak a mostani listavezetőkre: Roger Federer-re, Novak Djokovic-ra, Rafael Nadal-ra, vagy a régebbi csillagokra: Björn Borg-ra, John MacEnroe-ra. A hölgyek közül megemlíthetjük Martina Navratilova-t, Steffi Graf-ot. Hogy a magyarok se maradjanak ki a felsorolásból, klasszikus játékosunk Asbóth József, Taróczy Balázs vagy a jelenlegi ranglista 155. helyén álló Fucsovics Márton.

Best of five: három nyert játszmás meccs

Ám a fentieken kívül más tulajdonságra is szükség van, hogy sikeres játékosok legyünk. A teniszhez komoly lábmunka is kell. A lábmunka alatt a szakma érti az állóképességet, a gyors futást, a különböző alapütésekhez való hozzáállást, az intenzív mozgást.

Ehhez kapcsolódik ahogy minden sportágban, főleg a versenysportokban nélkülözhetetlen ambíció, motiváltság, egyéni erőforrások és küzdőszellem megléte. Ez a numerológiában az 1-es karakter (A, J, S). De főképp az A, mint akarat.

Szükségeltetik továbbá az 5-ös, amivel bármilyen irányba tudunk rugalmasan mozdulni, ami összekapcsolja a fizikai és a kreatív énünket, elősegíti az áramlást. Önmagában a tenisz is erről szól: a labda ide-oda áramlik egyik térfélről a másikra, egyik játékos adja át a másiknak. Betűi az E, N, W.

Végül szintem minden esetben megjelenik az inspiráció, a kifinomult kombinatorika, a beleérző-képesség, az I, illetve az R betűk kapcsán.

A három karakterből megkapjuk az 1-5-9 átadás tengelyét.
fotó: Olívia Illés-Vlaszák

Ranking: ranglista

Itt jöhetek végre én a statisztikámmal! Végre, mert nekem a teniszhez legfeljebb annyi közöm van, hogy a címfotón szereplő fiatalember büszke nagynénje lehetek. Továbbá láttam Woody Allen Match Point-ját, és tizenhat évesen büszke tulajdonosa voltam a Tromos pálya tagsági belépőjének. Ott és akkor annyi ragadt rám: a teniszt fehér pólóban illik játszani és a pályán nem káromkodunk. Ezt a két kikötést remekül tudom mind a mai napig tartani.
(Pedig a numeroprofilom alapján igazán alkalmas lennék sikeres teniszjátékosnak!)

De lássuk inkább a százalékos arányokat. (A jelenlegi 100-as férfi ranglistát vettem alapul.)
Érdekes volt megfigyelni, hogy ahogy haladunk a ranglistán lefele, változnak az arányok, van azonban egy meglehetősen fix számadat: 78%-ra jellemző az 1-5-9 tengely megléte. A kreativitás viszont csökken, ahogy haladunk lefele: a 6-os, amiből az élbolyban 82%-ot találunk, a második felében már csak 75-öt.

A kifinomult művészi adottságok és kombinatorikai képességek helyét átveszi a jó fizikai test, az erőteljesebb érzelmi viszonyulás vagy a tudatos jövőépítés.

Winner: győztes

Figyelembe véve a fenti százalékokat ez egy olyan magas arányszám, ami nem lehet véletlen. Más oldalról megközelítve: ezek hordozzák azokat az alaptulajdonságokat, karakterjellemzőket, amikre a sikeres teniszsport építhető.
Ez abból a szempontból is fontos, hogy ha például a gyerekünket szeretnénk erre a labdajátékra ösztönözni, tisztába kerüljünk a képességeivel, és lássuk mit és hogyan lehet (színekkel, szimbólumokkal, de elsősorban célirányos feladatokkal) erősíteni, kompenzálni.Ha tetszett a bejegyzés, és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a Numeroprofil facebook oldalát, itt megteheted.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2017: Szám-vetés

Kódfejtés: számok és tengelyek

Készítsd el a saját névtérképedet!