Nyert ügyek

Szerző: Balogh Eszter & Nádas Nándor

"Ha tudjuk az illető nevét, egyúttal azzal is tisztában vagyunk, hogy valóságos, hús-vér emberrel állunk szemben, nem pedig valami elvont ellenséggel. A név által az illető egyedülálló, kivételes egyénné válik, akinek múltja van és jövője, ősei és lehetséges utódai, győzelmei és vereségei. Az ember a neve maga, büszke rá, élete során többször elismétli és azonosul vele."
(Paulo Coelho)

Eszter

Láttátok a "Mint a kámfor" című filmet? George Clooney volt benne a főszereplő, aki egy sármos, udvarias fellépésű bankrablót alakított - Jack Foley-t. Jack több száz pénzintézetet rabolt ki fegyver és erőszak nélkül, pusztán a fellépésével és a modorával. Kizárólag kiváló kommunikációs képességét vetette latba, és a pénztárosok mindig teljesítették a követeléseit.

Az emberek a befolyásolását manipulációnak nevezzük, ami leginkább negatív felhanggal került be a köztudatba. Mint a legtöbb szónak, ennek is van egy alapértelmezése. Eredetileg azt jelenti az anyag kézzel való formázása, alakítása, vagyis cselekvés.

A szándék határozza meg, hogy a valóságba történő beavatkozás öncélú mesterkedés, fondorlat, mint a filmben a pénz kicsalása a gyanútlan áldozatokból, vagy a világ építő jellegű formálása.

A tanítás is egyfajta manipuláció, hiszen a nebulókat gondolkodását, világlátását alakítjuk, de ugyanez a gyereknevelés, bármilyen jellegű tanácsadás vagy akár a fitnesz-edzés is.

A numeroprofil segítségével nem csupán saját magunk vagy mások személyiségét térképezhetjük fel, de akár hatékony kommunikációs stratégiákat is kidolgozhatunk. Nem kell semmiféle ritka vagy különleges alkalomra gondolni, a leghétköznapibb élethelyzetben is gyakorolhatjuk ezt az eredményes és igen hatékony kapcsolatfelvételt.

Ha tudjuk, hogyan kell megszólítani a másikat, ha kellő és értékes figyelmet szentelünk neki, ő is hasonlóképpen fog reagálni. És szinte mindig tudjuk, hogyan érhetjük el ezt, mert a legtöbb esetben bemutatkozunk egymásnak. Amint ez az információ a "kezünkben van", kezdődhet a szó legpozitívabb értelmébe vett manipuláció

Itt az „anyag”, nem más, mint a másik emberrel való kapcsolat (és nem a másik ember!). A szobrászok, fafaragók, drágakőcsiszolók sem rontanak neki a kőnek, fának, gyémántnak. Hiszen egy rossz mozdulat, és az anyag értékét veszti. Előbb kézbe fogják, tanulmányozzák, megismerkednek vele, és így hozzák ki belőle a maximumot.

Az ilyen jellegű manipuláció alapja az emberismeret és a tolerancia. Tiszteljük a másik egyediségét, és figyelembe vesszük az adottságait. A személyre szabott kapcsolat kiépítésével profitálhatunk az üzletkötésben, a tárgyalások lebonyolításánál, de ugyanígy motiválhatjuk a munkatársakat is. Vagy csak egyszerűen megkönnyíthetjük a mindennapok kommunikációját.

Nándi

Coelho idézetét továbbgondolva, úgy fogalmaznám meg: ha tudom valakinek a nevét, akkor azt is tudom, hogyan szólítsam meg, hogyan hassak rá.
Ez a hétköznapi gyakorlatban is egy igazán hasznos tudás, hiszen akár egy kínos, problémás, kellemetlen helyzetet jóval gördülékenyebben lehet így kezelni. Mondhatjuk akár azt is, ha tudjuk kivel ülünk szemben, máris nyert ügyünk van.

A sorszámos rendszer kicsit megnehezíti a Numeroprofilozás útján történő ügyintéző választást - hiszen ott egy gép "mondja meg", melyik pulthoz kell odafáradnom, ha csekket szeretnék befizetni a postán vagy új telefont vásárolnék, esetleg a gázszámlámat akarom megreklamálni.

Korábban körbesétáltam (mint Jack Foley 😄) és kiválasztottam a legkommunikatívabb alkalmazottat, jó sok 5-ös karakterrel, akivel gyorsan és könnyedén tudtam szót érteni, így mindig pikk-pakk a végére jártam a dolognak.
Most rögtönöznöm kell, hiszen nem tudhatom, hogy a 3-as pultban, ahová szólítanak, ki ül éppen, de szerencsére a több évtizedes névelemzési gyakorlattal azonnal tudom Kovács Piroskához vagy Horváth Imréhez igazítani a mondanivalómat.

Természetesen a felvázolt ügyintézési helyzetek az élet apró kommunikációs könnyebbségei csupán, de vannak olyan szituációk is, ahol a névválasztás már jóval nagyobb hangsúllyal bír.
Gondoljunk csak arra, ha a gyermekünknek kell óvó- vagy tanárnénit választani, hiszen ez a választás évekre szól. A gyerekünk szocializációja, önbecsülése, tanulási képességei múlhatnak egy rossz vagy jó pedagóguson. Nem árt, ha az illető türelmes, empatikus, gondoskodó is az átadói-tanítói képességei (1-5-9 tengely) mellett.

Fodrászunk kiválasztása (főleg a hölgyek esetében) szintén kardinális kérdés. Elsődleges szempont talán a jó kézügyesség (C, L, U), de ha jókat szeretnénk fecsegni, miközben vágják a hajunkat, akkor itt sem árt az 5-ös (E, N) karakter megléte.

Ugyanígy az orvosunk kiválasztásánál is plusz információkat kaphatunk a név alapján a személyiségről. Egy sebésznél jól jön például a precizitás, egy pszichológusnál pedig az empátiára való képesség.

Nemrég sajnálatos módon személyesen is megtapasztaltam mindezt, ugyanis a szemem miatt néhány napot kénytelen voltam kórházban tölteni. A betegség kiszolgáltatottá teszi az embert, de szerencsére, ahol én feküdtem, csupa I és R betűs nővérke dolgozott: Krisztina, Brigitta, Szidónia, Szabina és Flóra. Együttérzőek és segítőkészek voltak, nevük tükrözte azt, amit az ápolói munka megkívánt.Ha tetszett a bejegyzés, és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a Numeroprofil facebook oldalát, itt megteheted.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2017: Szám-vetés

Kódfejtés: számok és tengelyek

Készítsd el a saját névtérképedet!