2019. január 23., szerda

Irányaink

Vezetéknév, keresztnév

Bevezető gondolat: "A legtöbb, amit gyerekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak." (J. W. Goethe)

❖❖❖

A Facebook oldalon rendszeresen olvashatjátok egy-egy keresztnév elemzését, de a vezetéknevekről eddig kevés szó esett.
Márpedig egy név két elemből tevődik össze.

Az első, amelyik "vezet" és a második, a személyes "kereszt".

A magyar nyelv csodálatosan jellemzi a nevek funkcióját. A vezetéknév a család összetartozását, vezető elvét képviseli, míg a keresztnév az egyéni identitást. Sorrendiségét tekintve mi magyarok már megint különcködünk: Európában csak nálunk előzi meg a családnév a keresztnevet. Ehhez hasonló névsorrend egyes ázsiai országokra - Kínára, Japánra, Koreára és Vietnámra - jellemző

Vezetéknév

Vezetéknevünket valamelyik szülőtől - elsősorban az apától - örököljük, így ez a családi identitásunk részét képezi. A magyarokban emiatt a sorrend miatt nagyon erős a múlthoz való kötődés.

Nehezebben lépünk ki a családi mintákból - hiszen azokat önmagunk elé helyezzük.

A 13-14. században kialakulót magyar családnevek eredhetnek személynévből, településnévből, foglalkozásnévből, utalhatnak népcsoportra, tulajdonságra, társadalmi státuszra vagy akár vagyoni helyzetre is.

A vezetéknevek top 10-es listája:
1. Nagy
2. Kovács
3. Tóth
4. Szabó
5. Horváth
6. Varga
7. Kiss
8. Molnár
9. Németh
10. Farkas

A Balogh sem marad nagyon le, az én családnevem a 11. helyen áll. A név alapját a bal oldal és az ehhez kapcsolódó jelentések képezik. A balkezesség az elmúlt évszázadokban megkülönböztető stigma volt, a balkezeseket ügyetlennek, setének, esetlennek tartották.
A balkézről született gyerekek törvénytelenek, házasságon kívüliek voltak. A balsors hosszan tartó megpróbáltatást, szerencsétlenséget, rossz életkörülményeket jelent - Kölcsey meg is énekelte a Himnuszban.

Manapság már bebizonyították, hogy az két agyfélteke aszimmetrikusan kapcsolódik a kezekhez, vagyis a jobbkezesek bal agyfélteke dominanciával rendelkeznek. Ide tartozik a racionalitás, a verbalitás, az analitikus gondolkodás. Míg a bal kéz a jobb oldalhoz kötődik, ami a vizualitás, a művészi hajlam.

Utóbbi sokkal szimpatikusabb viszonyulás a baloldalisághoz, de a családi mintát tekintve mondhatom, hogy jó kis csomagot hordozunk. Mind a nyolcvanvalahány-ezren. De átfordíthatjuk kreativitássá és bátran kilóghatunk a sorból!

(Itt meg tudod nézni, hogy összesen hányan viselik veled együtt ugyanazt a családnevet: Forebears.)

Keresztnév

A keresztnév a család tagjainak egymástól való megkülönböztetésére szolgáló név.

Ez a saját "keresztünk” vagyis önazonosságunk jelölője.

Itt a néveredetet tekintve jóval színesebb a paletta, mint a vezetéknevek esetén. Ráadásul évről-évre újabb neveket igyekeznek bejegyeztetni a játékos kedvű vagy épp dél-amerikai szappanoperákon szocializálódott szülők.
Így lehet most már a fiunk Dzsúlió, Brájen, Kerubin vagy Lizander, a kislányunk pedig Dzsindzser, Áldáska, Fahéj, netán Pompónia. A Kobra, Mircella, Mézi azonban nem ment át a Magyar Tudományos Akadémia elbírálási rostáján.

Az utónevünkkel még szorosabba a kapcsolatunk, mint a vezetéknévvel. Engem is jóval gyakrabban szólítanak Eszternek, mint teljes néven Balogh Eszternek. Míg energetikailag a vezetéknevemből hiányzik a jó kommunikációs képességet adó karakter (E betű), addig a keresztnevemben kettő is megtalálható belőle. Rajtam kívül Etelka nagymamámat jellemezte hozzám hasonló grafománia.
Nomen est omen - tartja a latin mondás, amit sokféleképpen fordítanak. A név maga az ember, nevünkben a sorsunk. Láthattuk, hogy a numerológiai jellemzők mennyire illeszkednek a személyiséghez, de gyakran a nevek jelentése is beszédes lehet.

Az Eszter jelentése csillag, a babilóniai Istár istennő nevéből eredeztetve. Asztrológusként én a csillagoknál kötöttem ki, de természetesen ezzel a keresztnévvel mások másfajta elhivatottságot választanak. Ettől függetlenül a csillag szimbólumhoz kapcsolódó tartalmak megjelenhetnek az életükben.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.