2019. március 26., kedd

Nevek divatja

Mitől változik a névadási kedv?

Bevezető gondolat: "Nem divat, ami nem terjed el." (Coco Chanel)

❖❖❖

A divat mindenhol jelen van. Megjelenik az öltözködésben, építészeti stílusokban, testképekben, étkezési szokásokban vagy akár a hétköznapi tevékenységekben. Mondhatnánk, a divat a korszellem lenyomata.

De a divatot a külsőségeken kívül az önazonosságunk, önkifejezésünk legfontosabb momentuma - a név - is követi. Minden évtizednek-századnak megvannak a maga trendi nevei: azok, amiket előszeretettel választanak a szülők gyermekeiknek.

Ám itt is akadnak olyan nevek, mint a ruhák terén az a bizonyos "kis fekete", amik sosem mennek ki a divatból. Így például az Erzsébet, a Katalin vagy az Anna nevek már az 1400-as évek előtt is vezették a név-népszerűségi listát. Férfiaknál ilyen a Péter, a János vagy akár az András.

A névadási kedvet az adott időszak szokásrendszere is befolyásolta. Hosszú időn keresztül az elsőszülött fiúk-lányok az apjuk, illetve az anyjuk nevét örökölték. Nálunk is anyai ágon István és Erzsébet gyermekei közül a legidősebbek Pista és Bözsike lettek. Így nem csoda, ha bizonyos nevek folyton folyvást ismétlődve benne maradtak a köztudatban.

Manapság az individualizmus korában a különleges, egyedi neveket részesítik előnyben a szülők és sorra adják be kérelmüket a Magyar Tudományos Akadémiának, ahol elbírálják ezeket. Így lehet már Zamira, Szibell, Aviána vagy Nea a lányunk, esetleg Björn, Rami, Evron vagy Frej a fiunk.

Az öröklött vagy az individuális név szerintem megér egy külön bejegyzést, így hát erről részletesebben később lesz szó.
A szokásokon túl elsősorban a média befolyásolja a névdivatot. A korábbi évszázadokban a regényalakok voltak trend-teremtők.
A Roland név például a középkorban a Roland-ének nyomán vált népszerűvé. A 12-13. században várakban, vásárokban, búcsúkban francia dalnokok énekelték a vitézi költeményeket. Így nem csak a történetek, de a szereplők nevei is igen kedvelté váltak, főképp az előkelőbb körökben előszeretettel választották azokat a névadás során.

Ma sincs ez másképp, a Hazug csajok társasága és a Trónok harca nyomán az Aria név is bekerült az anyakönyvezhető nevek közé.

A névteremtés másik módja, a feledésbe merült nevek felelevenítése. A kereszténység előtti időkből származó ősi magyar neveket például a 19. század közepén kezdték el ismét életre kelteni. Így vált ismét kedveltté az Árpád, a Béla vagy a Csaba, illetve az Ildikó, Etelka és az Emese.

Numerológusként fontosnak tartom a nevek jelentését is figyelembe venni, hiszen a korai névadás épp ezen alapult. A Fodor göndör fürtűt jelentett, az Előd elsőszülöttet, míg a Zente jámbort - vagyis tulajdonságok alapján adományozták a neveket. Ennek a romantikáját már csak az indián filmekből ismerjük, ahol Szökellő Szarvasnak vagy Gyönyörű felhőnek hívják a főszereplőket.

Mivel a kezdeti névformák feledésbe merültek, sokszor nem is tudjuk, milyen jelzőket viselünk egy életen át. További meghatározó momentum a nevek energetikája - erről szól maga a NumeroProfil. Ha érdekel itt olvashatod a folyamatosan bővülő névlistát: Névnapok.

Meglepő, de ezek a jelentések és az energiák gyakran egy az egyben tükrözik egymást.


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.