2020. március 7., szombat

Tamás

Március 7.

Névnapi üzenet

"Mikor fivérek összedolgoznak, a hegyek arannyá változnak." (közmondás)


Eredete

A Tamás név alapja a héber Teomo szó, ami azt jelenti: iker. Feltételezhetjük, hogy a névadás a születés körülményeire utalt. Ez alakulhatott át görögösen Thomasszá, ami összemosódott a csodálatos (thavmásios) kifejezéssel.

Gyakorisága

Hazánkban a kereszténységgel együtt terjedt el a név. A 16-17. században már a 11-12. helyen szerepelt a névadási listákon. Utána rohamosan csökkent a népszerűsége, szinte teljesen el is tűnt a használatból. A 20. század közepén éledt fel hamvaiból, azóta nem is hagyta el az élmezőnyt. 2018-ban még a 20. helyen találjuk.

Névnapja

március 7., december 21., december 29.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

A márciusi Tamás nap Aquinói Szent Tamás ünnepe, míg december 21. Tamás apostol, december 29. pedig Canterburyi Szent Tamás emléknapja.

Híres viselői

Szent Tamás apostol
Thomas Mann, német író
Vitray Tamás, riporter
Somló Tamás, zenész
Frei Tamás, műsorvezető
Dranyi Tamás, úszó

NumeroProfil-karakter

Tamásokban sok akarat, így már egész kis koról kezdve igen öntudatosan és határozottan fejezik ki a vágyaikat. Képesek alaposan belemerülni egy-egy tevékenységbe, olykor még a külvilágról is megfeledkeznek és elveszítik az időérzéküket. Versengőek, de a kihívásokat legtöbbször saját maguk túlszárnyalásában keresik. Kudarcaikon nehezen lépnek túl, sérelmeiket sokáig őrizgetik magukban. Ezekről nem szívesen beszélnek, néha csak a legszűkebb környezetük ismeri félelmeiket - miközben kifelé magabiztosságot sugároznak. Fontosnak érzik, hogy szeretteiknek egzisztenciális biztonságot, stabilitást nyújtsanak, miközben nekik is nagy szükségük van egy szerető társra, aki gondoskodik róluk.

Boldog névnapot, kedves Tamások!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.