2020. március 5., csütörtök

Adrián

Március 5.

Névnapi üzenet

Hatalmas kagylógyűjteményem van, amit csak úgy elszórva tartok a világ tengerpartjain. Talán már láttad. (Graffiti)


Eredete

A latin eredetű Hadrianus név jelentése: a Velence tartománybeli Hadria városából való. Maga az Adriai-tenger is innen kapta a nevét. Régi magyar alakváltozata az Adorján – akivel a mai névnapon is osztozkodnak – a mai napig nem vált igazán divatossá.

Gyakorisága


Már a 12. században megtaláljuk a nevet különböző írásokban, de sosem tartozott a gyakori nevek közé. A köztudatba a 20. század utolsó évtizedeiben került be: 1983–87 között 61 kisfiú kapta az Adrián nevet. A 2000-es évekre viszont már felkerült a 100-as listára, 2017-ben a 83. helyen volt.

Névnapja

március 5.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

● Maga az Adria szó, az etruszkok által alapított – és akkor még a tengerparton fekvő – gyarmatváros neve az illír nyelvű adur szóból ered, ami vizet vagy tengert jelent.

Híres viselői

Annus Adrián kalapácsvető olimpikon
Király Adrián színész
Szekeres Adrián labdarúgó

NumeroProfil-karakter

Ahogy a név eredetét jelentő tengerparti város kikötőjéből is bizonyára rengeteg kalandor, kereskedő, utazó indult útnak, úgy az Adrián név viselőire is jellemző a kalandvágy. Egy igen markáns kommunikációs tengely kapcsán megtalálható bennük a mozgékonyság, a jó beszélőke, ami ráadásul a fizikai-szellemi utazás és felfedezés igényével is társul. Ám szükségük van egy háttérre, egy biztos kikötőre, ahová visszatérhetnek, ahol feltölthetik az energiatartalékaikat. Kötődnek a szülői házhoz és elsősorban az apához. Otthoni apakép híján gyakran keresnek maguknak olyan embert, akire felnézhetnek.

Boldog névnapot, kedves Adriánok!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.