2020. március 9., hétfő

Fanni

Március 9.

Névnapi üzenet

"A franciák szerint igazi fantáziája annak van csak, aki látni tudja a valóságot. Ez a képesség ritka. Az emberek azt hiszik, a fantázia egyértelmű valamilyen soha nem létezett tünemény megálmodásával. De a soha nem létezett tüneményeknek nincs kezük, sem lábuk, olyanok, mint a griffek, s aminek nincs köze a valósághoz, az unalmas és gyermekes. Az igazi képzelőerő a valóságból építi fel az újat, a csodálatost, a meglepőt." (Márai Sándor)


Eredete

A 18. század elejétől a Frances, magyarul Franciska, név becézéseként jelent meg a Franny, illetve a Fanny, innen került át a magyar névhasználatba. Így a jelentése: francia.  A német Stephanie nálunk Stefániaként volt használatos, az ő becézése a Fáni, ez is lehet alapja a név kialakulásának.

Gyakorisága

Attól, hogy bekerült a hazai névadási lehetőségek közé, még nem tett szert azonnal népszerűségre. A 20. század elején Radnóti feleségének, Gyarmati Fanninak a neve igazi kuriózumnak számított. 1967-ben mindössze egy kislányt anyakönyveztek ezen a néven, de utána fokozatosan növekedett a népszerűsége. 1996-tól folyamatosan szerepelt a 100-as listán, 2018-ban a 16. helyen.

Névnapja

március 9.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

Egyik legismertebb kitalált karakter ezen a keresztnéven Fanny Price, Jane Austen Mansfield Park című regényének főhőse. További érdekesség, hogy az 1999-es filmes adaptációban a hasonló nevű Frances O’Connor játszotta ezt a szerepet.

Híres viselői

Gyarmati Fanni, Radnóti Miklós felesége
Weisz Fanni hallássérült szépségkirálynő
Faludy Fanni (sz. Kovács Fanni) Faludy György író felesége
Kemenes Fanni jelmeztervező
Hozleiter Fanny, Mosolyka kerekesszékes magyar író és blogger
Szemerédi Fanni színésznő

NumeroProfil-karakter

Fannik neve egy igazán kifinomult, mondhatni „franciás” F betűvel kezdődik. Ennek köszönhető, hogy a személyiségük légiesen könnyed és visszafogottan elegáns. Érdeklődést mutathatnak művészetek iránt, akár mint alkotók, akár mint műévezők. Kíváncsi és nyitott természetűek, de érdeklődésük inkább intellektuális, sem mint tapasztalati jellegű. Szívesen utaznak, örömmel fedezik fel a körülöttük lévő szűkebb s tágabb világot. Hivatásválasztásnál diplomáciai érzékük és remek nyelvérzékük kifejezetten előnyt jelenthet.

Boldog névnapot, kedves Fannik!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.