2020. március 8., vasárnap

Zoltán

Március 8.

Névnapi üzenet

"Ez egy bölcs meséje: kétfedelű ládát adott a szultánnak és azt mondta: "Felség, ha hiszed, te vagy a legboldogabb a világon, nyisd ki a jobb oldalit, ha te vagy a legboldogtalanabb a világon, nyisd ki a bal oldalit." Telt-múlt az idő, a birodalom úgy virágzott, mint még soha és akkor a szultán kinyitotta a jobb oldali fedelet. A láda mélyén egy papírt talált írással: "Elmúlik". Múlt az idő, az országot bajok sújtották, a szövetségesei elhagyták, a szultán beteg lett. Akkor eszébe jutott a láda, odament hát, kinyitotta a bal fedelet. A láda mélyén újabb papír volt. Lassan kihajtogatta a papírt, azt olvasta: "Ez is elmúlik"." (Csoda Manhattanben című film)


Eredete

Török eredetű régi magyar személynevünk, melynek jelentése: fejedelem.

Gyakorisága

Az első ismert viselője Zolta herceg (907–947), aki Árpád fejedelem ötödik, legifjabb gyermeke volt. A Honfoglalás után a Zoltán név hosszú időn keresztül feledésbe merült és csak a reformkor idején vált ismét népszerűvé. Petőfi Sándor erre a névre keresztelte fiát, ami segítette a név elterjedését. A 19. század végén készült névgyakorisági listán a 20-25. helyen találhatjuk, de az 1950-es években már a 9-10. helyezést érte el. Az igazi népszerűsége az 1960-as évektől kezdődött, gyakorisága később is töretlen maradt. 2017-ben még mindig az élmezőnyben szerepelt a 26. helyen.

Névnapja

március 8.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

● A Zoltán név más alakváltozatban szultán, ami eredetileg arab szó és perzsa közvetítéssel került a török nyelvbe. Érdekes azonban, hogy ezzel a kifejezéssel csak 1473-tól nevezték a törökök az uralkodóikat, előtte az emír kifejezéssel illették őket. Nem tudjuk, melyik népcsoporttól ismertük meg ezt a szót, hiszen a honfoglalás előtt a magyarok több török néppel találkoztak, az viszont biztos, hogy személynévvé csak nálunk vált.

Híres viselői

Bereczki Zoltán színész
Gera Zoltán labdarúgó
Veres Zoltán műrepülő
Fábri Zoltán filmrendező
Zelk Zoltán költő
Székely Zoltán világbajnok párbajtőrvívó, kaszkadőr

NumeroProfil-karakter

Az uralkodói minőséget alátámasztja fejlett igazságérzetük, melyhez kellő cselekvőerő is párosul. Nagyon empatikusak és érzékenyek, tetteiket főként az érzelmeik irányítják. Érdemes odafigyelniük a megérzéseikre és hallgatni rájuk. Otthonosan mozognak a művészetekben, jó szervezőkészség jellemzi őket. Hajlamosak lehetnek az idejüket és energiájukat kevésbé hatékonyan beosztani, így erre ajánlatos odafigyelniük. Önértékelésük fejlesztésével kellő biztonságérzetet tudnak kialakítani, mely segíti a jövőképük pozitív alakulását.

Boldog névnapot, kedves Zoltánok!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.