2020. március 12., csütörtök

Gergely

Március 12.

Névnapi üzenet

"A tudatos ember mindig a jelen pillanatra felel, mert felelősségteljes, szó szerint felelős azért, amit tesz - nem gépiesen reagál. Az ő cselekvése éber tudatosságából fakad, nem pedig külső manipuláció hatására. A figyelés a spontaneitás kezdete, a spontaneitás pedig a figyelés beteljesedése." (Osho)


Eredete

A görög Grégorisz névből keletkezett. Alapja a „grégoriusz” szó éberen őrködőt jelent.

Gyakorisága

 A Gregorius névalak már a 12. század első éveiben megjelent, de Gergely formában csak a 16-18. században vált igazán népszerűvé. A következő évszázadokban azonban szinte teljesen eltűnt a névkincstárból és csak 1980-as évektől kezdett újra divatba jönni. Napjainkban a rövidebb Gergő névalakkal osztozik a népszerűségen. 2018-ban a 68. helyen találjuk a Gergely nevet.

Névnapja

március 12.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

Ha ezen a napon havazik, azt mondjuk: „Gergely rázza a szakállát”. Mátyás és Gergely nap közti időszakra jellemzőek a hidegek.

Híres viselői

Litkai Gergely humorista, forgatókönyvíró
Bánffy Gergely főnemes
Bihari Gergely író
Czuczor Gergely költő, nyelvész
Kiss Gergely olimpiai bajnok vízilabdázó
Bogányi Gergely zongoraművész

NumeroProfil-karakter

Mátrix szempontjából nagyon izgalmas, mivel egy erőteljes hatékonysági tengely adja a név energetikai alapját. Gondolataikat, elképzeléseiket képesek lehozni a gyakorlati kivitelezés szintjére: nem csak ötletgyártásban jeleskednek, hanem azok realizálásában is. Ösztönösen jól szervezik az életüket, érzékük van az „élet ritmusához”. Általában extrovertáltak, de nem személyiségükkel, hanem az elért eredményeikkel szeretnek kitűnni a tömegből. Épp ezért előfordulhat náluk maximalizmus vagy a sikerek túlhajszolása. Remekül és nyitottan kommunikálnak, képesek másokat is bevonni terveikbe.

Boldog névnapot, kedves Gergelyek!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.