2020. március 15., vasárnap

Kristóf

Március 15.

Névnapi üzenet

""Nem én, hanem a Krisztus énbennem." Vagyis, ha a krisztusi erő áthatja a lelket, és az felveszi magába, az ember az istenség magasságába emelkedik." (Rudolf Steiner)


Eredete

Jelentése: Krisztust hordozó, mely a görög Khrisztophorosz, latinul Christophorus név rövidülésével keletkezett.

Gyakorisága

A Kristóf keresztnév a 13. század első éveitől fordul elő különböző írott változatokban. A 16. században nagyon gyakorivá vált, majd a következő évszázadokban szinte teljesen eltűnt a magyar névkincsből. 1967-ben mindössze hét gyermek kapta a Kristóf nevet. A következő évtizedekben egyre kedveltebbé vált és 2019-ben a 19. helyen volt a népszerűségi listán.

Névnapja

március 15., július 25.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

Szent Kristóf az úton járók, hajósok, motorosok és autósok védőszentje, továbbá a kertészek, gyümölcskereskedők és kincskeresők is őt tartják patrónusuknak. Azt tartották Szent Kristóf imádságáról, ha valaki azt reggel ájtatosan elmondja, azon a napon biztosan pénzre talál.

Híres viselői

Kolumbusz Kristóf, Amerika európai felfedezője
Baráti Kristóf hegedűművész
Steiner Kristóf, újságíró, műsorvezető, író, szerkesztő, színész
Báthory Kristóf erdélyi fejedelem
Németh Kristóf, színész
Bárány Kristóf, táncos, a 4 for Dance tagja

NumeroProfil-karakter

Kristófok nagyon érzékenyek, könnyen átveszik mások hangulatát, érzéseit, olykor ők maguk sem tudják, hogy mitől támad hirtelen rossz kedvük. Jártasak a kreatív-művészeti világban, de előfordulhat, hogy bizonytalanok az önkifejezésben. Kétségeiknek nehezen adnak hangot, így a környezetük részéről kérés nélkül is jól jön a biztatás, a bátorítás. Fontos, hogy olyan elfoglaltságot találjanak, ami növeli az önbizalmukat. Gyerekkorban a szülők részéről fontos, hogy rendre és gyakorlatiasságra neveljék őket, különben hajlamosak lehetnek a túlzott álmodozásra. Felnőttként sem árt mellettük egy olyan partner, aki náluk határozottabban mozog az anyagi világban.

Boldog névnapot, kedves Kristófok!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.