2020. március 11., szerda

Szilárd

Március 11.

Névnapi üzenet

"Hogy egy nagy dolgot valóra váltsunk, először is tudni kell nagy dologról álmodni, másodszor is pedig állhatatosságot kell kifejleszteni magunkban, hogy a kudarcok láttán se rendüljön meg az álmainkba vetett hitünk." (Szilvási Lajos)


Eredete

A nyelvújítás idején több személynevet magyarítottak, így jött létre többek közt a Szilárd is. Tulajdonképpen a Konstantin nevet tükörfordították, ami a latin constans – állhatatos, szilárd – szóból ered.

Gyakorisága

Bár a 19. században megjelent a magyar névkincsben, mégsem emelkedett a divatos nevek sorába. 1967-ben azonban már 119 fiatalember anyakönyvébe írták a Szilárd keresztnevet és onnantól kezdve növekedni kezdett a népszerűsége. 1996-ban az 57. leggyakoribb név volt, 2018-ban pedig még mindig a 90. helyen találjuk.

Névnapja

március 11.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

Oscar Wilde: Bunbury című komédiájának központi figurájának, Earnest Worthing-nak a nevét magyarul Szilárdra fordították.

Híres viselői

Balanyi Szilárd zenész, a Quimby billentyűse
Jansik Szilárd vízilabdázó
Aigner Szilárd meteorológus
Rubin Szilárd költő, író, műfordító
Bogdánffy Szilárd a katolikus egyház boldoggá avatott nagyváradi püspöke
Macher Szilárd balettművész, egyetemi tanár

NumeroProfil-karakter

A Szilárd név „szilárdságát” a fizikai és a jövőtengelyek jelentik. Kimondottan jövő-orientáltak, nagy elképzeléseket, távlati terveket dédelgetnek magukban. Ehhez jön az akarat és az aprólékosság, ám a kettő közti összekötő kapocs hiányzik – így az különösen nagy odafigyelést igényel. Ha nem tanulják meg, hogyan kell hosszú távon, kitartóan követni az álmaikat, ha nem tudják átlényegíteni a fizikai síkon szerzett tapasztalatokat, akkor szakadék lehet a vágyak és a valóság között. Kitartást remekül támogatja például a sport, ami megtanítja őket a teljesítményük fokozatos növelésre, illetve visszaigazolja számukra azokat a rész-sikereket is, amik elengedhetetlenek a valódi sikerek eléréséhez.

Boldog névnapot, kedves Szilárdok!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.