2020. március 2., hétfő

Lujza

Március 2.

Névnapi üzenet

"Van, ami nem számít sikernek. Mondjuk a hírnév, vagy a pénz, vagy a hatalom. A siker az, ha reggel felébredve olyan izgalommal készülsz a teendődre, hogy szinte kirepülsz az ajtón. Ha olyanokkal dolgozol, akiket szeretsz. Ha kapcsolatba lépsz másokkal, és hatással vagy rájuk. Ha képes vagy megérinteni olyanokat, akikkel csupán az álmotok közös. Ha este úgy fekszel le, hogy elégedett vagy a munkáddal. A siker öröm, szabadság és barátság. És a siker szeretet." (Fame - Hírnév című film)


Eredete

A Lajos férfinév francia megfelelőjének, a Louis női párjából, a Louise névből származik. Jelentése: hírnév, háború.

Gyakorisága

1955 előtt még átlagos kedveltségű név volt, de a következő évtizedekben és napjainkban sem szerepelt a 100 leggyakoribb női név között.

Névnapja

március 2.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

Egyik legismertebb kitalált Lujza karaktert Psota Irén személyesítette meg a Rádiókabaréban a 70-es években. Férjét Jenőt, Major Tamás alakította. A műsor emblematikus mondata ez volt: "Azt írj az újság..."

Híres viselői

Szent Lujza a szociális gondozók védőszentje
Blaha Lujza magyar színésznő, "a nemzet csalogánya"
Hannoveri Lujza dán királyné
Barabás Lujza magyar festőművész
Szabó Lujza operaénekesnő
Gecser Lujza textilművész

NumeroProfil-karakter

Lujzákra jellemző az aktivitás, a folytonos tenni akarás. Jó kézügyességüknek, problémamegoldó-képességüknek köszönhetően hamar nekilátnak az újonnan felbukkanó feladatok megoldásának. Ehhez társul még egy erős (ön)kritikai érzék is, ami miatt nagy odafigyeléssel, precizitással végzik a munkájukat. Érdemes azonban odafigyelniük, hogy igényességük ne billenjen át maximalizmusba, észrevételeikkel pedig ne minősítsenek folyton másokat, sem pedig önmagukat. Affinitásuk lehet a tánchoz, a főzéshez, a kertészkedéshez és minden egyéb olyan dologhoz, ami manuális kreativitást, praktikus gondolkodást igényel. Az ilyen elfoglaltságok közben képesek teljesen feloldódni, kikapcsolódni. 

Boldog névnapot, kedves Lujzák!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.