2020. február 29., szombat

Elemér

Február 28.

Névnapi üzenet

"Életünk mindannyiunknak van (...), sorsa viszont csak annak, akinek életútja valamiféle jelentést kap - az emberlétről valami fontosat mond el önmagának vagy azoknak, akik képesek a hallásra." (Hankiss Elemér)


Eredete

Bizonytalan eredetű régi magyar férfinév. A név eredetének magyarázatára több nézet is él. Az egyik szerint a név eleje, az El "élet" jelentésű szó, a hozzá kapcsolódó emér pedig régi magyar szóképző. De előfordulhat, hogy a szláv Velimir összetett névből származik, melynek jelentése "nagy + béke", vagy eredhet a germán Elmar névből is, mely elemeinek jelentése "nemes + híres".

Gyakorisága

Már az Árpád-kori oklevelekben fellelhetjük a nevet Elmerus, Elemeres, Ilemer, Ilemyr, Ilmar alakokban. Korábban Ilemer formában volt használatos, mai alakjában Vörösmarty Mihály és Jókai Mór újította fel. A név a reformkori felújítás után sem vált túlságosan gyakorivá és napjainkban is ritka.

Névnapja

február 28. (Szökőévben február 29.)

Érdekességek a névvel kapcsolatban

● Szerbiában, a Vajdaságban található Elemér nevű falu. Első lakói Bácskából idemenekült szerbek voltak, akik a török kincstári földön, az el-emírjén telepedtek le, innen a falu Elemirje neve. 1796-ban németek telepedtek le, akik a szerbekkel nem fértek össze, és kettéválasztották a községet Felső- és Alsóelemérre.

Híres viselői

Hankiss Elemér, szociológus, műsorvezető, tévé elnök, dramaturg
Sarkadi Elemér, cimbalomművész
Ragályi Elemér operatőr
Bokor Elemér zoológus
Kiss Elemér matematikus, tudománytörténész
Varjú Elemér, az MTA tagja

NumeroProfil-karakter

Az Elemérek kiemelkedő kommunikációs képességekkel rendelkeznek és könnyen teremtenek kapcsolatot. Szeretnek új dolgokat tanulni, nyitottak a világra. Azokban a helyzetekben működnek jól, ami előkészületet igényel és a meglévő tudásukat fel tudják használni. Körültekintőek, néha nehezükre eshet a céljaikat megfogalmazni és emiatt hosszabb időbe telhet még belevágnak a megvalósításba.  Érzelmi téren sebezhetőek, emiatt a külvilág visszacsatolása fontossá válhat.  Ha fejlesztik az önbizalmukat és meg mernek nyílni egy tágabb közegben, legyőzhetik a szorongásukat és kevésbé lesznek maximalisták.

Boldog névnapot, kedves Elemérek!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.