2020. február 6., csütörtök

Dorottya

Február 6.

Névnapi üzenet

"A pillanatnak élni annyit jelent, mint elengedni a múltat és nem várni a jövőt. Tehát tudatosan élsz, annak tudatában, hogy minden pillanat ajándék." (Oprah Winfrey)


Eredete

Dorottya az ógörög Dorotheosz férfinév női párja. A „dóron” és „theosz” szavak jelentése: isten ajándéka. Fordított sorrendben Teodóra névként ismerhetjük.

Gyakorisága

1526 és 1772 között a Dorottya név a gyakorisági lista 16. helyén állt, majd hosszú időre veszített népszerűségéből. Ez részben Csokonai vígeposzának is köszönhető, ahol a címszereplő vénkisasszonyt hívták így, ezért helyette divatosabb nevet választottak kislányaiknak az édesanyák. Még 1967-ben is mindössze 43 újszülött kapta a Dorottya nevet, de a következő évtizedekben ismét egyre elterjedtebbé vált. 2018-ban a 88. helyen állt a népszerűségi listán.

Névnapja

február 6.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

A mai nap időjós-nap. A mondás szerint „Ha Dorottya szorítja, Zsuzsanna megtágítja.” azaz, ha Dorottya napján fagy, akkor Zsuzsanna napján olvadni fog.

Híres viselői

Kanizsai Dorottya, a mohácsi csata halottainak eltemettetője
Udvaros Dorottya színésznő
Balduin Dorottya Zsófia írónő
Geszler Dorottya modell, műsorvezető
Zsófia Dorottya württembergi hercegnő orosz cárné
Mária Dorottya württembergi hercegnő osztrák főhercegné

NumeroProfil-karakter

Dorottyákba nagy fokú, akár művészi kreativitás szorult: szépérzéküket ráadásul praktikus, gyakorlatias dolgokban is ki tudják fejezni. Kiváló lakberendezők, stílus-tanácsadók, fotósok lehetnek, de bármilyen foglalkozást is választanak maguknak, azon látszani fog egyedi kézlenyomatuk. Érzékenységgel és figyelemmel fordulnak mások felé, gyakran vállalják magukra a "lelki szemetesláda" szerepkörét. Megbízható és hűséges barátok. Fontos számukra mások véleménye, nagy fokú megfelelési vágy munkál bennük. Emiatt hajlamosak lehetnek – például a munkában – túlvállalni magukat.

Boldog névnapot, kedves Dorottyák!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.