2020. február 21., péntek

Eleonóra

Február 21.

Névnapi üzenet

Árnyék mögött fény ragyog,
Nagyobb mögött még nagyobb,
S amire nézek, az vagyok.
(Gyökössy Endre)


Eredete

Az Eleonóra az arab Ellinor névből származik, a jelentése: Isten az én világosságom.

Gyakorisága

A magyar névkincsbe a 19. század közepén került be az Eleonóra név, de akkor is és mindmáig a ritka nevek közé tartozik.

Névnapja

február 21.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

● Az Eleonóra név hosszú utat járt be, amíg eljutott hozzánk. Spanyol közvetítéssel került a francia nyelvbe, onnan az angolba, majd Angliából kiindulva terjedt el egész Európában. Angliában a latin eredetű Honor név alakváltozataként is ismert. Az angol Honor a magyarban Honóra, Honoráta, Honória, Honorina változatokban anyakönyvezhető női név. A név alapjául szolgáló latin szó jelentése: hírnév; megbecsülés, hála; elismerés.

Híres viselői

Pfalz–Neuburgi Eleonóra német-római császárné és magyar királyné
Aquitániai Eleonóra, Anglia és Franciaország királynéja
Arboreai Eleónora szárd királynő
Téglási Eleonóra válogatott labdarúgó

NumeroProfil-karakter

Az Eleonóra névben rengeteg a játékosság, a kreativitás. Viselői kiváló kapcsolatteremtők, közvetlenségül révén szinte bárkivel azonnal megtalálják a megfelelő hangot. Ők maguk az izgalmas, intellektuális beszélgetéseket és a szellemi kihívásokat jobban kedvelik, mint az üres fecsegéseket. A mozgékonyság nem csupán mentálisan, de fizikálisan is része az életüknek: szeretnek utazni, új dolgokat felfedezni, sőt általában a sport, a mozgás sem áll távol tőlük. A sportok közül is azokat részesítik előnyben, ahol kamatoztatni tudják kiváló ritmusérzéküket és közben a fejüket sem árt használni. A kivárás, a lelassulás nem az erősségük, időbe telik, míg megtanulnak kikapcsolni, pihenni, esetleg meditálni.

Boldog névnapot, kedves Eleonórák!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.