2020. február 14., péntek

Bálint

Február 14.

Névnapi üzenet

"A lelket kell meggyógyítani ahhoz, hogy a sejtek egészségesek legyenek." (Wass Albert)


Eredete

A Bálint név a latin Valentinus névből származik, jelentése: erős, egészséges.

Gyakorisága

Meglehetősen hamar bekerült a magyar névtárba, már az Árpád-korban is ismerték, de sokáig nem tartozott a divatos nevek közé. A 15-16. század kivétel volt, Balassi és Török Bálint is így kapta meg a keresztnevét. A 20. század közepén azonban csak 97 kisfiút kereszteltek Bálintnak, de utána nem volt megállás a népszerűségben. 2003-ban a 6. helyig jutott, 2018-ban pedig még mindig a 25. helyen állt.

Névnapja

február 14.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

Az előttünk álló bő hónap a tél és tavasz közti átmeneti időszak, így a mostani névnapokhoz több néphiedelem és népszokás is kötődik. Február közepén az idő kezd kellemesebbé válni, az élővilág, a természet éledezik és a hagyományokban is ezt az ébredést figyelhetjük meg. A verebek párválasztása és a vadgalambok visszatérése a tavasz kezdetét jelölik, így Bálint-nap a szerelem ünnepévé lépett elő. Az előrelátó szőlősgazdák ilyentájt kezdenek metszeni, hogy a következő év februárjára bőségesen legyen bor a Bálint napi romantikus vacsorákon.

Híres viselői

Szent Bálint
Balassi Bálint költő
Török Bálint főnemes
Magyar Bálint politikus, miniszter
Bán Bálint, színész
Vécsei Bálint labdarúgó

NumeroProfil-karakter

Hogy ki mennyire „szerelmes típus” az egy névből nem derül ki egyértelműen, mi inkább más mutatókat vizsgálunk. A Bálint név a maga hat betűjével két tengelyt is alkot, nevezhetjük ezt az „öntudatos kommunikáció” képletének. Bár határozott elképzeléseket közvetítenek a világ felé, mindezt nagy fokú érzékenységgel és a legtöbb esetben kiváló diplomáciai érzékkel teszik. Könnyen ismerkednek, hamar megtalálják a megfelelő hangot bárkivel, így minden olyan szakma kiválóan megfelel számukra, ahol valamit átadhatnak: akár tárgyi dolgokat, mint a kereskedelemben vagy információt, mint a tanításban, írásban.

Boldog névnapot, kedves Bálintok!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.