2020. február 3., hétfő

Balázs

Február 3.

Névnapi üzenet

"Az ember mozdulhat parancsra. A fiú követheti atyját. De ne feledd, ha királyok mozgatnak is téged, vagy hatalmasok, a lelkedért egyedül te felelsz. Isten előtt állva nem mondhatod, hogy mások parancsára cselekedtél, vagy hogy az erény nem volt járható út a számodra. Az nem lesz mentség." (Mennyei királyság című film)


Eredete

A név a latin Blasio családnévre vezethető vissza, de eredetét homály fedi. Leggyakrabban a görög Basileusszal azonosítják, amelynek jelentése: királyi.

Gyakorisága

A 16-17. században olyan gyakori név volt, hogy a top tízes névadási listák élén szerepelt. A következő századokban szinte nullára csökkent a névadási kedv, még 1967-ben is csupán 218 kisfiú kapta a Balázs nevet. 1998-ban került ismét a vezető 10 név közé, 2017-ben pedig még mindig a 15. helyen találjuk.

Névnapja

február 3.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

Mai napra rengeteg népszokás, szertartás jellemző, mint például a Balázs-áldás vagy balázsolás, balázsjárás, Balázs-tánc, ilyenkor került az asztalra a megszentelt Balázs-bor. A francia hagyományban időjós-nap, úgy tartják, hogy a mai uralkodó szélirány lesz egész évben a jellemző.

Híres viselői

Szent Balázs örmény származású katolikus püspök, vértanú
Sebestyén Balázs műsorvezető
Magyar Balázs hadvezér
Dzsudzsák Balázs labdarúgó
Boda Balázs festőművész
Simonyi Balázs magyar színész

NumeroProfil-karakter

A név jelentésének királyi minőségét az energetikája is tükrözi. Balázsok határozott öntudattal és fejlett igazságérzettel rendelkeznek. Kellően akaratosak és gyakran igen ambiciózusak, így sokat elérhetnek az életben. Kritikusságuk és egészséges szkepticizmusuk mellett nyitottak a világra, szeretnék mélyebben érteni annak jelenségeit. Határozottságuk mellett van egy lágyabb, érzékenyebb oldaluk is: intuitívek és igen érzelemgazdagok. Fontos számukra, hogy ha belevágnak valamibe, azzal kapcsolatban jó előérzeteik legyenek, mert ha ez hiányzik, akkor felütheti fejét a kétség és a bizonytalanság.



Boldog névnapot, kedves Balázsok!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.