2020. február 6., csütörtök

Dóra

Február 6.

Névnapi üzenet

"A pillanatnak élni annyit jelent, mint elengedni a múltat és nem várni a jövőt. Tehát tudatosan élsz, annak tudatában, hogy minden pillanat ajándék." (Oprah Winfrey)


Eredete

A Dorottya név önállósult becézőjeként keletkezett. Számos idegen nyelvben használatos névformula, a Teodóra vagy az Izidóra beceneveként is előfordul. Jelentése: ajándék.

Gyakorisága

1967-ben 158 kislányt neveztek el Dórának. Az 1980-as évek gyakorisági listáján már a 23. helyen szerepelt és a következő évtizedben tovább növekedett a népszerűsége. 1996-ban a 4. leggyakoribb női név volt és 2006-ban, az összlakossági statisztika szerint a 37. helyen állt. Tavaly, 2018-ban még mindig a 100 leggyakoribb női név előkelő 17. helyén találjuk a Dórát.

Névnapja

február 6.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

Koppány vidékén a szobában működő, favázas, sárral tapasztott kemence neve dorakályha vagy dórakályha. A dórikancsó vagy dórikorsó a nagyméretű, mázatlan vizeskorsó neve. Dóra, a felfedező a címe egy 2D-s számítógépes animációs sorozatnak, melynek főszereplője Dora Márquez.

Híres viselői

Zrínyi Dóra a szigetvári hős, Zrínyi Miklós leánya
Danics Dóra énekesnő
Esze Dóra író, újságíró, apai ágon a híres kuruc brigadéros, Esze Tamás leszármazottja
Létay Dóra Jászai-Mari díjas színésznő
Szinetár Dóra Jászai-Mari díjas színésznő, énekesnő
Pásztory Dóra kétszeres paralimpiai bajnok úszó

NumeroProfil-karakter

Dórákra jellemző a praktikus, de nagyon kreatív gondolkodás: szépérzékük, stílusérzékük az élet minden területén megmutatkozik. Gyakran ilyen jellegű hivatást is választanak maguknak, például lakberendezők, stílus-tanácsadás, rendezvényszervezők lesznek. Lendületesek, de hatékonyságukat gyakran az akasztja meg, hogy túl sok mindenbe kapnak bele egyszerre vagy épp túl sokat vállalnak magukra. Általában nagy munkabírásukkal, jó szervezőképességükkel oldják meg a feladatokat. Érzelmeiket (ha a vezetéknév is megerősíti) nagyon szélsőséges módon fejezik ki: szeretnek vagy gyűlölnek, birtokolnak vagy menekülnek. Kapcsolataikban és az élet egyéb területén is a biztonságra, kiszámíthatóságra törekszenek.



Boldog névnapot, kedves Dórák!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.