2020. február 8., szombat

Aranka

Február 8.

Névnapi üzenet

"Látod ott azt a búzatáblát? Én nem eszem kenyeret. Nincs a búzára semmi szükségem. Nekem egy búzatábláról nem jut eszembe semmi. Tudod, milyen szomorú ez? De neked olyan szép aranyhajad van. Ha megszelídítesz, milyen nagyszerű lenne! Akkor az aranyos búzáról rád gondolhatnék. És hogy szeretném a búzában a szél susogását..."
(Antoine de Saint-Exupéry)


Eredete

Az arany szó kicsinyítő képzős származéka, az Aranka régi magyar személynév, mely a 13. századtól ismert volt. Több változata is élt, így például az Arancha, Arencha. A név később feledésbe merült, és a nyelvújítás korában, az 1830-as években az Aurea, Aurélia név helyettesítésére újították föl.

Gyakorisága

Nem tartozik a gyakori nevek közé. 1967-ben 340 kislányt neveztek el Arankának a szülei. 1983–87 között csupán 439 újszülött kapta és a következő évtizedekben tovább csökkent a népszerűsége. 2000-ben mindössze 27 gyermeknek kapta ezt a nevet.

Névnapja

február 8.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

A szulákfélék családjába tartozó sárgás, fonalszerű növény (Cuscuta) legismertebb neve aranka vagy arankagaz.

Híres viselői

Zsigmond Aranka, festőművész
Halász Aranka, színész
Bagi Aranka, író, újságíró
Kazi Aranka, atléta, középtávfutó
Böhm Aranka, pszichiáter
Nagy Aranka, operaénekes

NumeroProfil-karakter

Arankák lendületesek, agilisek, szeretnek folyton mozgásban lenni. Ha épp nem fizikailag vannak úton - és utazgatnak vagy ügyeket intéznek, akkor szellemileg keresik azt, amivel a horizontjukat szélesíthetik. Szívesen tanulnak új dolgokat, de a kötelező feladatokkal szemben némi ellenállást tanúsíthatnak. Nagy bennük a versenyszellem és ezzel párhuzamosan a másoknak megfelelni akarás is, így gyakran épp ez a két energia okoz bennük komoly blokkokat. Bár akaratuk igen markáns és határozott, nem mindig tudják megfelelő formában érvényre juttatni.



Boldog névnapot, kedves Arankák!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.