2020. február 12., szerda

Lívia

Február 12.

Névnapi üzenet

"Korlátlan urai ugyan nem vagyunk saját prizmánknak, de minél nagyobb darabot hódít meg önmagából az egyén, annál harmonikusabban élhet. Ha pontosan ismeri a benne munkáló erőket, vágyakat – s őszintén szembe tud nézni velük – , már kevésbé marad saját természetének rabja. Legalábbis megvan a reménye arra, hogy megszabadul saját tehetetlenségétől." (Mohási Lívia)


Eredete

Latin eredetű név, amely a Livius nemzetségnévből származik, a Líviusz férfinév női alakjaként keletkezett. A nemzetségnév alapjául szolgáló közszó jelentésére kétféle magyarázatot ismerünk. Az egyik szerint "ólomszínű, kékes", a másik szerint "irigy, rosszakaratú".

Gyakorisága

A korábbi évszázadok 25 leggyakoribb nevet tartalmazó statisztikáiban nem szerepel. 1967-ben 183 kislány kapta a Lívia nevet. 1996-ban a 106. volt a gyakorisági listán. 2000-ben a 109. helyre került. 2006-ban az összlakosság statisztikájában a 100. helyen állt.

Névnapja

február 12.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

Livia Drusilla a Lívius nemzetség nőtagja volt az első római császárné. Ő volt Augustus császár felesége, tanácsadója és időnként helyettese, a Római Birodalom egyik legnagyobb hatalommal bíró asszonya. Első házasságából született fia, Tiberius később császár lett, de unokája, Claudius, dédunokája, Caligula és ükunokája, Nero is a birodalom élére került. Claudius idején nyilvánították istenivé.

Híres viselői

Livia Drusilla, Augustus felesége
Rusz Lívia grafikus, festőművész, képregényrajzoló
Mohás Lívia magyar író, pszichológus
Warga Lívia opera-énekesnő
Gyarmathy Lívia filmrendező
Járóka Lívia szociálantropológus, politikus

NumeroProfil-karakter

Líviák igen aktívak, tevékenyek. Ha neki kell kezdeni egy munkának, nem késlekednek, azonnal belevágnak. A munkaszervezésen túl a hétköznapi tevékenységekben (főzés, barkácsolás, kertészkedés) is meglehetősen talpraesett. Igyekszenek mindent önállóan megoldani: nehezen ismerik be, ha kudarcot vallottak, és még nehezebben kérnek segítséget. Nem egykönnyen adják ki a kezükből a feladatokat, sőt inkább ők vállalják át a többiektől is a teendőket. Bár vezetői-irányítói adottságokkal rendelkeznek, szeretnek mindent kézben tartani, ezt viszont sokszor a saját kárukra teszik és túlvállalják magukat. Legfontosabb életfeladataik közé tartozik, hogy megtanuljanak nemet mondani és az érzéseiket megfogalmazni.

Boldog névnapot, kedves Líviák!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.