2020. február 16., vasárnap

Lilla

Február 16.

Névnapi üzenet

"Ha a csoda elillan, mikor kiderül az igazság, akkor az nem volt csoda."
(Doktor House című filmsorozat)


Eredete

A 18. század környékén jelent meg a név, a Lídia, a Lívia, illetve a Júlia/Julianna (Julilla) becézéséből vált önálló keresztnévvé. Így a jelentése nem tisztázott, hiszen mindhárom névből eredhet.

Gyakorisága

Népszerűsége a 90-es években kezdett hirtelen növekedni, 1996-ban már a 40. leggyakoribb leánynév volt, 2018-ban pedig a 20. helyen állt..

Névnapja

február 16.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

● Csokonai Vajda Julianna nevű szerelmét-múzsáját szólította Lillának a verseiben, javarészt neki köszönhetően terjed el ez a név a köztudatban. (Ő látható a képen, forrás: Wikipédia)
● Földrajzi névként Lillafüred nevében köszön vissza. A Miskolchoz tartozó üdülőhely nevét Bethlen unokahúgáról, Vay Erzsébetről kapta, akinek a beceneve szintén Lilla volt.

Híres viselői

Polyák Lilla színművésznő
Labancz Lilla színésznő
Pártay Lilla koreográfus
Polgár Lilla népdalénekes
Vincze Lilla énekesnő, szövegíró
Krenács Lilla válogatott labdarúgó

NumeroProfil-karakter

A Lilla bár női név, csupa maszkulin karakterből áll, ennek köszönhetően nagy fokú aktivitás jellemzi a név viselőit. A sok L betűnek köszönhetően hajlamosak lehetnek az élet minden területén egy kicsit túlpörögni. Szellemi szinten ez „túlagyalást” jelent, míg fizikai szinten folyamatos tenni-venni akarást. A túl sok feladat felhalmozása szétszórtságot, kapkodást eredményezhet. Legjobb, ha ezt a rengeteg energiát célirányosan le tudják vezetni. A tánc például kiváló lehetőség erre, ott a ritmusérzék fejlesztése a mindennapi feladatok kivitelezésére is átültethető.

Boldog névnapot, kedves Lillák!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.