2020. február 27., csütörtök

Edina

Február 26.

Névnapi üzenet

"Nem azt szeretjük, ami a legszebb, hanem azt, ami a legnemesebb gondolatokat ébreszti bennünk." (Joseph Joubert)


Eredete

Germán eredetű név. Jelentésének sokféle magyarázata van. Egyesek szerint az Éda név alakváltozata. Az Éda a germán nevekre jellemző összetett név előtagja, illetve annak rövidülése. Az eredetileg adel, edel névelem jelentése: nemes. De az is lehet, hogy az Éda név a szintén germán ed ~ aed névelemből való, melynek jelentése: birtok, vagyon. Más feltevés szerint az Edina az ismeretlen eredetű Edna névből származik, amely a Bibliához tartozó apokrif iratokban fordul elő.

Gyakorisága

Az új keletű, divatos nevekhez tartozik. Az 1967-es névadások között 296-szor szerepelt. Az 1983–87-es adatok tanúsága szerint a 21. volt a női nevek sorában. Az 1990-es években csökkent a népszerűsége. 1996-ban az 55. helyen állt. 2006-ban az összlakosság statisztikájában a női nevek között az Edina az 54. helyen állt. 2003-ban szerepelt utoljára a 100 leggyakoribb női név között, akkor a 86. volt a listán.

Névnapja

február 26. (Szökőévben február 27.)

Érdekességek a névvel kapcsolatban

● Edina nevű város található Libériában, az Amerikai Egyesült Államokban pedig Minnesotában és Missouirban.

Híres viselői

Balogh Edina színész, exszépségkirálynő
Gallovits-Hall Edina romániai magyar teniszezőnő
Gombos Edina riporter
Kutzora Edina énekesnő
Németh Edina magyar nemzetközi labdarúgó-játékvezető
Bodzás Edina (Dina) énekesnő

NumeroProfil-karakter

Edinák kiválóan kommunikálnak, könnyen teremtenek kapcsolatot és szinte bárkivel azonnal megtalálják a hangot. Kíváncsiak, közvetlenek, de nem tolakodóak. Még ha elsőre direkt módon bele is kérdeznek dolgokba, hamar felmérik, hogy mit engedhetnek meg a másikkal szemben. Inkább ők azok, akik faggatóznak és örülnek, ha a másik fél megnyílik előttük, ők maguk azonban jóval nehezebben tárulkoznak ki, főleg ha mély érzelmi kérdésekről van szó. Ennek több oka is van. Egyrészt az, hogy szeretnének magabiztosságot sugározni és tartanak attól, hogy egy ilyen helyzetben mások gyengének látják őket. Másrészt félnek az elutasítástól, a kiszolgáltatottságtól, esetleg az önértékelésük áll ingatag lábakon. Fontos, hogy megtanuljanak oldottan beszélni magukról, illetve probléma esetén bátran kérjenek segítséget.

Boldog névnapot, kedves Edinák!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.