2020. február 20., csütörtök

Aladár

Február 20.

Névnapi üzenet

"Nem vagyok cinikus, csak tapasztalataim vannak, ami persze majdnem ugyanaz."
(Oscar Wilde)


Eredete

A germán eredetű Aladár név feltehetően a német Aldarik vagy Aldemar név megmagyarosodott alakja. A név jelentése: tapasztalt, hatalmas.

Gyakorisága

A ritka nevek közé tartozik. Az 1967-es statisztikák szerint 24, 1983–87 között csupán 81 fiú kapta ezt a nevet. A 21. században még tovább csökken a név választása. 2000-ben már nem is találjuk a legalább 10 esetben választott nevek listájában. 2006-ban az összlakosság statisztikájában a 99. helyen állt.

Névnapja

február 20.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

● Aladár a hun monda szerint Attila és Krimhilda német hercegnő fia. Atyja halála után testvérével, Csabával összecsapott a hatalomért. A németek segítségével Óbuda környékén leverte Csabát, de maga is elesett.

Híres viselői

Laklóth Aladár színművész
Rácz Aladár cimbalomművész
Gerevich Aladár olimpiai bajnok vívó
Kovácsi Aladár olimpiai és világbajnok öttusázó
Pege Aladár Kossuth-díjas bőgőművész, zeneszerző, dzsessz-zenész
Zsélyi Aladár gépészmérnök, pilóta, repülőgép-tervező

NumeroProfil-karakter

Aladárokra az erős akarat és a céltudatosság jellemző. Érdekeiket igen határozottan érvényesítik, magabiztosságot, önbizalmat sugároznak magukból. Csoporton belül könnyedén vállalják magukra az irányító-vezető szerepet, mivel nehezen viselik maguk felett az autoritást. Lelkesek és lendületesek, sőt képesek másokat is motiválni. Probléma abból adódhat, ha ez a rengeteg maszkulin energia átcsap túlzott dominanciába, énközpontúságba. A név viselői meglehetősen makacsak, ha valamit a fejükbe vesznek, nem egykönnyen lehet őket attól eltéríteni. Ez bizonyos szempontból hasznos is lehet, hiszen képesek addig menni előre, míg el nem érik az elképzeléseiket. De hajlamosak lehetnek túlzásba is esni: saját határaikat, energiáikat sem nagyon tisztelik.

Boldog névnapot, kedves Aladárok!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.