2020. február 1., szombat

Ignác

Február 1.

Névnapi üzenet

„A gyávák sosem engedik, hogy lángra lobbantsa szívüket a tűz, mert ők csak arra vágynak, hogy az új helyzet visszaváltozzék olyanná, amilyen volt és ők továbbra is a szokásos módon gondolkodhassanak. A bátrak azonban tűzre vetik, ami régi és akár óriási belső szenvedés árán is, de mindent maguk mögött hagynak, még Istent is és haladnak tovább előre.” (Paulo Coelho: Az Ötödik hegy)


Eredete

A latin Ignatius név rövidülésével keletkezett. Eredete bizonytalan. Egyes magyarázatok szerint a latin ignis "tűz" szóból származik.

Gyakorisága

Az Ignác név a 19. század végén a debreceni katolikusok között a 25. leggyakoribb név volt. Napjainkban nem tartozik a kedvelt nevek közé, a statisztikai adatok azt mutatják, hogy egyre csökken a népszerűsége. 1967-ben 25, 1983 és 1987 között 51 gyermek kapta ezt a nevet. 2006-ban az összlakosság statisztikájában a 98. helyen állt.

Névnapja

február 1.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

A növénynevek között ismert az ignácbab vagy Szent Ignác-bab (Strychnos ignatii) elnevezés. Ez a kúszó cserje a Fülöp-szigeteken, Kínában és Indiában honos. Erősen mérgező, de a homeopátiában érzelmi traumák kezelésére használják.

Híres viselői

Loyolai Szent Ignác, a jezsuita rend megalapítója
Semmelweis Ignác orvos, a gyermekágyi láz kórtanának megalapítója
Darányi Ignác politikus, földművelésügyi miniszter
Frank Ignác jogász, egyetemi tanár, akadémikus
Martinovics Ignác kalandor, a magyar jakobinus mozgalom vezetője
Török Ignác hadmérnök, az aradi vértanúk egyike

NumeroProfil-karakter

Ignácok szeretik és keresik a kalandot: lehet az akár egy fizikai erőpróba, sportverseny vagy akár valamiféle szellemi kihívás. Ha egy problémával találják szembe magukat, akkor annak a mélyére ásva kutathatnak a megoldás után. Mozgékonyságuk ráadásul nagy fokú hatékonysággal is társul: ők azok, akik másoknak is példát mutatva rendezetten, szervezetten végzik a feladataikat. Érzékenyek és fogékonyak az őket körülvevő világra: kitűnő intuitív képességeiknek köszönhetően szinte mindig ráéreznek a másik lelkiállapotára, ki nem mondott vágyaira, gondolataira. Segítőkészek, gyakran vállalnak magukra szociális vagy társadalmi küldetéseket, foglalkozhatnak állat- netán környezetvédelemmel.    



Boldog névnapot, kedves Ignácok!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.