2020. február 26., szerda

Géza

Február 25.

Névnapi üzenet

"- Nálatok - mondta a kis herceg - az emberek egyetlen kertben ötezer rózsát nevelnek. Mégse találják meg, amit keresnek.
- Nem találják meg - mondtam.
- Pedig egyetlen rózsában vagy egy korty vízben megtalálhatnák...
- Minden bizonnyal - feleltem.
- Csakhogy a szem vak - tette hozzá a kis herceg. - A szívünkkel kell keresni."
(Antoine de Saint-Exupéry)


Eredete

Régi magyar személynév. Egy pogány kori, török eredetű közszóból (Gesa) ered, amelynek jelentése:  herceg, hercegecske. A név mai formája a középkori írott források 19. századi téves olvasatából származik. A helyes olvasat az eredeti kiejtésnek megfelelően Gyejcsa, esetleg Gyécse vagy Décse lenne. A 11-12. századi forrásainkban többféle alakváltozatban előfordul, például Geisa, Geisca, Geica, Geicha.

Gyakorisága

19. század végén a debreceni katolikusok körében a 15., a reformátusok között a 20. leggyakoribb név volt. A 20. század első felében a 25. helyre került. 1967-ben 457 gyermek kapta a Géza nevet. 1996-ban a 73. leggyakoribb név volt, majd a későbbi években tovább csökkent a népszerűsége. A 2000-ben született fiúk keresztnév-gyakorisági listáján a Géza a 87. helyen állt. 2006-ban az összlakosság statisztikájában a 37. helyen szerepelt.

Névnapja

február 25. (Szökőévben, mint idén is, február 26.)

Érdekességek a névvel kapcsolatban

● Gézavására volt az Árpád-korban a mai Buda területén, a Margit híd budai hídfőjénél található vásárközpont. I. Géza király uralkodása alatt jött létre, innen kapta a nevét.
● A gézafű (Salicornia prostrata) általánosabban ismert néven a sziksófű. Tengeri spárgának is nevezik, salátának vagy köretként fogyasztják.

Híres viselői

Hofi Géza színművész, humorista
Gárdonyi Géza író
Bereményi Géza filmrendező, dalszövegíró
Kresz Géza orvos
Tordy Géza színész
Ottlik Géza író, műfordító

NumeroProfil-karakter

A Gézák megbízhatóak, a rájuk bízott feladatokat pontosan és felelősségteljesen elvégzik. A kreativitás kevésbé az ő asztaluk, inkább a jól bevált dolgokat és működési folyamatokat preferálják. Az egyensúlyra törekednek az életük számos területén, mely biztonságot nyújt nekik, de egyben gátolhatja is őket a fejlődésben és a nézőpontváltásban. Gyakorlatiasak, a rendelkezésükre álló anyagi erőforrásokat jól be tudják osztani, szeretik előre megtervezni a dolgokat.

Boldog névnapot, kedves Gézák!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.