2020. február 25., kedd

Mátyás

Február 24.

Névnapi üzenet

"Isten ajándéka, hogy élünk, viszont a filozófiáé, hogy helyesen éljünk." (Plutarkhosz)


Eredete

A név a héber eredetű Mattitjahu szóból származik, jelentése: Jahve / Isten ajándéka. Alapalakja megegyezik a Máté névvel.

Gyakorisága

Hazánkban a 17-18. században a kedvelt nevek közé tartozott, de az azt követő évszázadokban jelentősen megcsappant a névadási kedv. 1967-ben mindössze 112 kisfiú kapta a Mátyás nevet. A 80-as évek közepétől kezdett újra divatba jönni és még 2018-ban is az 57. helyen állt.

Névnapja

február 24. (Szökőévben, mint az idei is, február 25.: „Mátyás ugrása”)

Érdekességek a névvel kapcsolatban

● Leghíresebb viselője Hunyadi Mátyás, aki 1458-tól királyként erős központi hivatalokat szervezett, állandó hadsereget (fekete sereg) állított fel, új, értékálló pénzeket vezetett be. Udvarában a kor legismertebb tudósai, művészei fordultak meg.
● Mátyás időjós nap. Ha fagyos az idő, Mátyás megtöri a jeget. Ha viszont nem talál, akkor csinál, vagyis visszatérhetnek az erős lehűlések.

Híres viselői

Mátyás apostol vértanú, szent
Bél Mátyás magyar, szlovák polihisztor
Usztics Mátyás színész
Almásy Mátyás költő
Cseszneky Mátyás gróf, hadvezér
Szűrös Mátyás politikus, diplomata

NumeroProfil-karakter

Mátyás király erényei a név további viselőiben is felfedezhetőek. Nagyon erősen kötődnek a családhoz, a gyökerekhez. Nem ritka, hogy valamelyik szülő hivatását viszik tovább, de ha azt nem is, az otthonról hozott értékrendet, a hagyományokat mindenképpen igyekeznek megőrizni. Praktikus-anyagias szemléletűek, törekszenek a megfelelő egzisztencia kialakítására, a pénzügyi biztonság megteremtésére. Meglehetősen akaratosak és makacsak lehetnek, meggyőződéseikhez messzemenőkig ragaszkodnak.

Boldog névnapot, kedves Mátyások!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.