2020. február 28., péntek

Ákos

Február 27.

Névnapi üzenet

A KÉRÉS
– s ha addig élek
is: inkább engem hagyj el,
mint magad, Kedves!
(Fodor Ákos)


Eredete

A török eredetű Ákos név az ak-kus szóból származik, jelentése: fehér sólyom.

Gyakorisága

Ákos kun vezér volt, akinek a nevét a 14. század végéig sokan viselték. Később a keresztény nevek elterjedésével az ősi nevek fokozatosan feledésbe merültek és a 19. században kerültek elő ismét. 1967-ben még csak 201 kisfiúnak adták az Ákos nevet, de a 80-as évek végére a 34. helyre ugrott a népszerűségben. Később átmenetileg csökkent a névadási kedv, de a 2000-es évektől ismét felkerült a 100-as listára. 2018-ban a 34.

Névnapja

február 27. (Szökőévben február 28.)

Érdekességek a névvel kapcsolatban

● A sólyom a magasság, a fizikai, szellemi és morális felemelkedés szimbóluma, ezzel összefüggésben a győzelmet, a szabadságot és a reményt jelenti. A fehér pedig a transzcendencia, a fény, a tisztaság színe. Így a fehér sólyom a magas szintű szellemiség és a megvilágosodás jelképe.

Híres viselői

Fodor Ákos költő, műfordító
Ákos mester udvari klerikus, történetíró
Vereckei Ákos kajakozó
Kovács Ákos zeneszerző-előadóművész
Kőszegi Ákos színész, népszerű szinkronhang
Füzi Ákos labdarúgó

NumeroProfil-karakter

A sólyom ereje impulzív mozgékonyságában rejlik, mint ahogy a név viselőire is ez a jellemző. Hogy ez fizikai, érzelmi vagy szellemi síkon válik dominánssá, arról a teljes név ad felvilágosítást. Ennek függvényében szeretik és keresik a kihívásokat, leginkább saját magukat igyekeznek túlszárnyalni. Jó ízlés, kifinomultság, egyfajta elegancia jellemzi őket. Általában jó szervezők és hamar – madártávlatból – átlátják az újonnan kialakult helyzeteket. Döntéseikben figyelembe veszik a többiek érdekeit, de elhatározásaik nagyon határozottak.

Boldog névnapot, kedves Ákosok!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.