2020. február 18., kedd

Bernadett

Február 18.

Névnapi üzenet

"A csillagfény eleven és örökké mozgó, majdnem olyan, mintha azokból a határtalan térségekből valaki a jóakarat üzenetét küldené, mert a csillagoknak még a neve is kedves. A Vénusz minden nő, akit szeretünk, a Medvék gyermekkorunk mackói, és a Dél Keresztje (...) azoknak, akik hisznek (...), olyan lehet, mit egy zsoltár vagy lefekvés előtti imádság." (Graham Greene)


Eredete

A Bernát férfinév francia megfelelőjének, a Bernard névnek a női párja. A Bernát nevet alkotó közszavak jelentése: medve + erős.

Gyakorisága

Napjainkban gyakori név. Az 1967-ben 165 kislány kapta. Népszerűsége később csak nőtt, majd napjainkra csökkent. 1983 és 1987 között a 26. legkedveltebb név volt. 1996-ban a 29. volt a gyakorisági listán, 2000-ben a 32. helyen állt. 2013 óta nem szerepel a 100 leggyakoribb név között.

Névnapja

február 18.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

● A név egyik híres viselője Lourdes-i Szent Bernadett. A 19. századi katolikus apáca látomásai révén tárult fel Lourdes város barlangjában a gyógyító forrás. Azok a betegek utaznak ide főként, akik felépülésüket már nem bízzák gyógyszerekre. Elsősorban paralízisben, tuberkulózisban, rákban és vakságban szenvedők reménykedhetnek. A csodával határos gyógyulásokat egy 1883-ban alakult Orvostudományi Iroda vizsgálja ki, amely a városban működik.

Híres viselői

Gregor Bernadett színésznő
Szél Bernadett politikus
Vágó Bernadett musical énekes
Wiedemann Bernadett opera-énekesnő
Zágor Bernadett válogatott labdarúgó
Ferling Bernadett kézilabdázó

NumeroProfil-karakter

Bernadett név a viszonylag kevés feminin nevek közé tartozik, így viselőikre a nőies lágyság és érzékenység lesz a jellemző. Nyitottak az emberekre, kiválóan kommunikálnak, gyakran nem is a másik szavaira, hanem gesztusaira, testbeszédére figyelnek és így az elhangzottak mögötti valódi mondanivalóra látnak. Erős kapcsolatuk van a megérzéseikkel, az álmokkal, a tudatalatti világával. Szenzibilitásuk hátulütője, hogy a pozitív ráhangolódás mellett mások negativitását is önkéntelenül magukra vehetik. Bizonyos sérelmeken nehezen lendülnek túl, sokáig rágódhatnak a múlton, a kudarcokon, a kritikákon.

Boldog névnapot, kedves Bernadettek!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.