2020. február 19., szerda

Zsuzsanna

Február 19.

Névnapi üzenet

"Ahány fajta virág, annyiféle szerelem létezik: szalmavirág, amely sohasem hervad el, pitypang, amely várja, hogy a szél sokfelé terítse szét; vérvörös hegyi liliom, amely érzéki, édes illatát egyetlen nap árasztja ki, és éjszakára már a porba is hanyatlik. Egyikben sincs meg az összes virág szépsége." (Ralph Iron)


Eredete

Egyiptomi eredetű név, ami héber, majd latin közvetítéssel került át más nyelvekbe. Eredetileg lótuszvirágot, héberül pedig liliomot jelent.

Gyakorisága

Hazánkban a név írásban először 1211-ben fordul elő Susanna alakban. A 17. századra már a 4. leggyakoribb női név volt, főleg a protestánsok kedvelték. A következő századokban mit sem veszített a népszerűségéből, még a 20. század közepén is az 5. helyen találjuk. A 2006-os felmérés alapján az összlakossági statisztika szerint a 8. leggyakoribb női név volt. 2007-ig szerepelt a 100-as listán.

Névnapja

február 19., augusztus 11.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

● Legismertebb Zsuzsanna-történet az Ószövetségben szerepel. A szépséges és istenfélő Zsuzsannát házasságtöréssel vádolták a bírák és hazugságuk alapján az asszonyt halálra ítélték. Isten azonban felnyitotta az igazságra Dániel szemét, aki bebizonyította Zsuzsanna ártatlanságát.

Híres viselői

Wesselényi Zsuzsanna írónő
Jakabos Zsuzsanna úszó
Cserháti Zsuzsa énekesnő
Lorántffy Zsuzsanna, I. Rákóczi György erdélyi fejedelem felesége
Polgár Zsuzsa magyar-amerikai sakkozó
Fülöp Zsuzsanna operaénekes

NumeroProfil-karakter

Zsuzsanna névben az igazság kérdése központi szerepet játszik: ugyanis nagy fokú igazságérzettel rendelkeznek. Meglehetősen ambiciózusak, ha valamit elhatároznak, azt véghez is viszik. Kritikusak és a legtöbb esetben nem rejtik véka alá a véleményüket, de ezt általában egyenesen, a másik érzékenységét figyelembe véve teszik. Ösztönös igényük van az önismeretre, az önvizsgálatra, odafigyelnek arra, milyen hatást váltanak ki másokból. Döntéseik határozottak és sok esetben igen végletesek.

Boldog névnapot, kedves Zsuzsannák!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.