2020. március 13., péntek

Krisztián

Március 13.

Névnapi üzenet

"Imájában az ember azt kéri az Istentől, hogy tegyen csodát. Csoda alatt azt érti, hogy lépjen át az Úr a kérlelhetetlen törvényeken, és változtassa át a nehéz valóságot. Könnyítsen a súlyos életterheken, lágyítson a fájdalmon, segítsen gondolatai, reményei és vágyai megvalósulásában. Keresztény szóval az imádság kegyelmet kér törvény helyett. A kegyelem pedig - ebben a kőkemény törvényvilágban - csoda." (Müller Péter)


Eredete

A görög eredetű khriszma – olaj, kenet – jelentésű szóra vezethető vissza, amihez szorosan kapcsolódik Jézus neve (görögül Khrisztosz), melynek jelentése: felkent, azaz a szentelt olajjal megjelölt uralkodó. Követőit latinul Christianusoknak, Krisztushoz tartozóknak nevezték, innen került nyelvünkbe a keresztény szó és a Keresztély név is.

Gyakorisága

Írásban a 13. század elejétől fordul elő Christianus, Cristanus, Cristinus alakváltozatokban. Nálunk a 18. század elején kezdett elterjedni, egy Christian nevű szász herceg hatására, akit a történeti munkákban Keresztély Ágost néven is emlegetnek. Csak lassan vált divatossá, 1967-ben mindössze három gyermeket neveztek el Krisztiánnak, majd az elkövetkezendő évtizedekben egyre népszerűbb lett. 1996-ban már a 10. leggyakoribb férfinév volt. Ugyan egy kicsit veszített a helyezésén, de így is a 44. helyezést érte el 2019-ben.

Névnapja

március 13.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

Norvégia fővárosa 300 éven keresztül Krisztiána volt, IV. Krisztián dán-norvég uralkodó tiszteletére.

Híres viselői

Palkovics Krisztián válogatott jégkorongozó
Grecsó Krisztián író, költő
Éder Krisztián (SP) énekes, rapper
Berki Krisztián tornász
Vermes Krisztián válogatott labdarúgó
Kolovratnik Krisztián színész, szinkronszínész

NumeroProfil-karakter

Fontos számukra a hit, szívesen támogatnak másokat és gyakran szentelik az életüket magasabb célok elérésére. Rendkívül empatikusak és érzékenyek a körülöttük lévő világ eseményeire. Ha a nagy fokú érzékenységüket hasznosítani tudják a mindennapi életben vagy munkájukban, anyagilag is stabilabbá válhatnak, hiszen megvan hozzá az akartuk és a kellő cselekvőerő is. Érdemes odafigyelniük arra, hogy ne a múltban vagy a jövőben keressék a megoldást, hanem a jelent megélve, kreativitásuk kibontakoztatásával egyfajta „flow” állapotban haladjanak a céljaik felé. Ha erre tudatosan odafigyelnek és hasznosan osztják be az energiáikat, szinte biztos a siker.

Boldog névnapot, kedves Krisztiánok!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.