2020. március 10., kedd

Ildikó

Március 10.

Névnapi üzenet

"Használj ki minden lehetőséget az életben, mert ha egyszer elszalasztod őket, nagyon sokára térnek csak vissza." (Paulo Coelho: Az Ötödik Hegy)


Eredete

A Nibelung-énekben szereplő Kriemhilda névből származik. Először Hilda névvé rövidült, ami váltakozott az Ilda formával, a magyar névkincsbe pedig már Ildikóként emelték be. Jelentése összetett szó: sisak és harc.

Gyakorisága

Arany János Buda halála című eposza után vált használatos női névvé. A 20. közepén nagyon népszerű névnek számított, 1967-ben már a 3. helyen állt az országos gyakorisági listán, de utána fokozatosan csökkent a népszerűsége. 2000-ben a 97. helyre került, majd le is csúszott a top 100-as listáról. Ha a névadási átlagot vesszük alapul, akkor viszont igencsak kedvező a pozíciója, 2006-ban az összlakosság statisztikájában a 13. helyen állt.

Névnapja

március 10.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

A germán eredetű név először a 6. századbeli gót történetírók műveiben fordult elő Attila, hun király, második feleségének neveként..

Híres viselői

Mádl Ildikó olimpiai bajnok sakkozó
Hámori Ildikó színésznő
Enyedi Ildikó filmrendező
Kovalcsik Ildikó (Lilu) műsorvezető
Pongor Ildikó balett-táncosnő
Lendvai Ildikó politikus

NumeroProfil-karakter

Az Ildikó név viselőinek harciassága elsősorban szellemi szinten mutatkozik meg, bár a szemellenzős (sisakos) vaskalaposság helyett inkább gondolkodásbeli kreativitás és belátóképesség jellemzi őket. Inspirációikat jó szervezőképességük révén össze tudják kapcsolni a gyakorlati kivitelezéssel. Életük valamelyik, vagy akár minden területén megjelenik a kifinomultság, az ízlés, az egyedi stílus, sőt megmutatkozhatnak ösztönös művészi hajlamok is. Erős bennük a tudásvágy, nyitottak arra, hogy mindig valami újat tanuljanak. Jó adottságuk van ahhoz, hogy tiszta, logikus, áttekinthető struktúrákban gondolkodjunk. Képesek a dolgokat felülről, magasabb perspektívából szemlélni.

Boldog névnapot, kedves Ildikók!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.