2019. november 24., vasárnap

Emma

November 24.

Névnapi üzenet

"Ugyan ki szereti a csendes esőt, mikor eget zengető, mennydörgésekkel teli villámfényes zivatarban is gyönyörködhet?" (Molnár Gábor)


Eredete

Irmin zivatar és háborúisten nevéből származó germán eredetű női név. Az Erm-, Irm- előtag annyit tesz: nagy, univerzális. Tacitus szerint a germánok egyik törzsének, a herminonáknak az őse volt ez az istenség. Milyen érdekes, hogy a Harry Potterben szereplő Hermionét Emma Watson személyesítette meg.

Gyakorisága

Népszerűsége a korábbi századokban igen hullámzó volt. A 19. század végén a 25. legnépszerűbb névként szerepelt, de a 20. század közepétől meredeken zuhant a népszerűsége. Még a 90-es években is a ritka nevek közé tartozott, de a 2000-es évektől kezdve „felugrott” a 100-as listára és ott jól megkapaszkodott. 2018-ban a 4. helyen találjuk. A nemzetközi statisztikák is hasonló népszerűségi hullámhegyeket-völgyeket rajzolnak az Emma névvel kapcsolatban.

Névnapja

április 19., november 24.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

Felejthetetlen irodalmi alak Gustave Flaubert híres regényének, a Bovarynénak a főszereplője, Emma Bovary, valamint Emma Woodhouse, Jane Austen Emma című regényének hősnője.

Híres viselői

Bartoniek Emma történész, bibliográfus
Emma Härdelin svéd zenész
Emma Thompson színésznő
Emma Watson színésznő
Sz. Egyed Emma magyar szobrász
Váncza Emma fotográfus

NumeroProfil-karakter

Emmák közvetlenek, cserfesek, nyitottak, de főleg gyakorlatias-praktikus érdeklődésűek. Fontos számukra a körülöttük lévő világ felfedezése mellett annak megértése is. Kis korban nem csak kérdezgetnek, de valódi válaszokat is szeretnének hallani, mivel az így kapott tudásból származik biztonságuk, stabilitásuk. Koruknak megfelelően próbáljuk meg nekik a helyzeteket nyíltan elmagyarázni. Ha csupán sejtéseik vannak bizonyos dolgokról, könnyen magukra vetíthetik a bizonytalanságot. Felnőttként is az egyenesség a legcélravezetőbb a velük való kommunikációban. Akaratuk erős, ha valamit a fejükbe vesznek elég nehéz őket lebeszélni. Makacsságuk azonban nem mindig társul kitartással. Sok esetben miután érvényesítették az akaratukat a környezetükkel szemben, a dolog, amiért harcoltak, érdeklődését veszti.

Boldog névnapot, kedves Emmák!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.