2019. november 30., szombat

András

November 30.

Névnapi üzenet

"Erő és lágyság, adás és elfogadás, férfiasság és nőiesség egy harmonikus emberben felváltva működik. Az Élet művészének titka, hogy mindent a megfelelő időben tesz." (Müller Péter)


Eredete

Az András név a görög eredetű Andreiasz név latin Andreas alakjából származik. Az andreiosz szó jelentése: férfi, férfias.

Gyakorisága

Az Árpád-kortól a leggyakoribb keresztnevek egyike, népszerűsége a következő századokban sem csökkent. 1967-ben a 18. 1983 és 87 között a gyakorisági lista 13. helyére került. A 1990-es években elkezdődött népszerűségének csökkenése, de ez sem volt olyan jelentős változás, hiszen még 2018-ban is a 30. leggyakrabban választott fiúnévként szerepelt.

Névnapja

november 30.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

András napja az advent kezdetére esik, a régi népéletben ilyenkorra már véget értek a zajos mulatságok. Valamikor november végén kezdődtek a falusi disznótorok, ezért tréfásan Disznóölő Szent Andrásként is emlegetik ezt a napot. Az András-napi szokások legtöbbje a párválasztáshoz kapcsolódik. Ezen az estén szoktak gyümölcsfaágakat is vízbe állítani, amelyek – ha karácsonyig kizöldültek – a farsangi férjhez menést jelezték.

Híres viselői

I-II és III. András magyar királyok
Balczó András öttusázó
Hess András nyomdász
Hadik András gróf, tábornagy
Jelky András világutazó
András apostol, Jézus tanítványa

NumeroProfil-karakter

Andrásokra a határozottság és a nagy hajtóerő a jellemző. Szeretik a kihívásokat akár fizikai, akár szellemi szinten: akkor érzik elemükben magukat, ha lendületben lehetnek. Jól kommunikálnak, könnyen alakítanak ki kapcsolatokat, egy társaságban hamar válnak központi figurává. Ha kell, a rutinfeladatokkal is elbíbelődnek, de hosszú távon az ilyesmi fárasztja őket. Nagy bennük a megfelelési és bizonyítási vágy, nem csak másokkal, de önmagukkal is folyamatosan versenyt futnak. Ebből adódóan hajlamosak lehetnek túlvállalni magukat. Férfiként fontos, hogy a párjuknak, családjuknak biztonságot, támogatást nyújtsanak, de nekik is szükségük van az odafigyelő gondoskodásra.

Boldog névnapot, kedves Andrások!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.