2019. november 8., péntek

Zsombor

November 8.

Névnapi üzenet

„A tanároknak és a könyveknek is megvan a maguk értéke, és az iránymutatás, valamint az inspiráció különböző formában juthat életedbe. De soha ne feledd, hogy a kincs már benned van - mások nem adhatnak neked semmit, amid ne lenne már meg amúgy is. Ők csak a kulcsot adhatják neked, a saját belső gazdagságodhoz.” (Dan Millman)


Eredete

Régi magyar személynév, mely a szláv eredetű Zombor név alakváltozata. Jelentése: bölény.

Gyakorisága

A Zsombor hosszú ideig nem tartozott a gyakori nevek közé. Inkább Erdélyben volt népszerű. Az 1967-es adatok alapján ebben az évben Magyarországon 4 alkalommal anyakönyvezték. A kilencvenes évektől kezdett növekedni a népszerűsége. Az 1996-os statisztika szerint a gyakorisági lista 58. helyén szerepelt. A 2006-os összesített névstatisztika alapján a 85. férfinév volt. A 2018-as névadási statisztikában a 19. helyen állt.

Névnapja

április 21., november 8.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

Nem a névből keletkezett, de vele azonos alakú a zsombor közszó. Sebforrasztó zsombor, azaz Descurainia (Sisymbrium) sophia zsombornak nevezi a népnyelv azt az egész országban gyakori, az utak mentén, parlagokon, töltéseken, fasorok mellett előforduló, főként a laza homoktalajokon található növényt, melynek porát a sebre hintették, abban a hitben, hogy elősegíti a seb forradását.

Híres viselői

Bálint Zsombor, festőművész
Barna Zsombor, színész
Borhi Zsombor, kajak-kenu bajnok
Dyga Zsombor, filmrendező
Kerekes Zsombor, labdarúgó
Piros Zsombor, teniszező

NumeroProfil-karakter

Zsomborok megbízhatóak, állhatatosak, ha valamit a fejükbe vesznek - akkor azt a saját tempójukban - véghez is viszik. Alaposan átgondolnak, terveznek, felmérnek, mielőtt valamibe belevágnak. Olykor szükségük van egy kis külső biztatásra, noszogatásra, főleg ha gyorsan kell reagálni. Cserébe ritkán hoznak elhamarkodott döntést és amit elhatároznak, azért teljes mértékben vállalják a felelősséget. Gondolkodásukra kreativitás és előrelátás jellemző. Nehéz kimozdítani őket alapvető nyugalmukból, de az igazságtalanságtól meglehetősen felbőszülnek. 

Boldog névnapot, kedves Zsomborok!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.