2019. november 10., vasárnap

Réka

November 10.

Névnapi üzenet

"A patak és a szikla összecsapásából mindig a patak kerül ki győztesen. Nem az ereje, hanem a kitartása miatt." (H. Jackson Brown)


Eredete

Bizonytalan eredetű, talán egy germán szóból származik, és a jelentése: víz, patak. Ótörök eredetűnek is tartják, eszerint Arikan volt az eredeti alakja, és a feltételezett jelentése: tiszta úrnő.

Gyakorisága

A Réka név a 20. század végén vált gyakorivá. 1967-ben még csupán 45 kislány kapta ezt a nevet, ám 1996-ban már a 13. leggyakoribb név volt. Népszerűsége tovább nőtt, 2000-ben már a 7. lett a gyakorisági listán. 2006-ban az összlakosság statisztikájában a női nevek között a Réka a 60. helyen állt, és még 2018-ban is a 28. helyen találjuk a névadási listán.

Névnapja

február 6., november 10.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

A hun tárgyú magyar mondákban két Réka szerepel: Attila fejedelem felesége, aki Csaba királyfi édesanyja és Koppány leánya. A korabeli bizánci történetíró Kreka, Rekan alakban említi. Manapság anyakönyvezhető névváltozatai az Arikán és az Arika.

Híres viselői

Demeter Réka válogatott labdarúgó
Farkasházi Réka színésznő
Koós Réka, énekes, színésznő
Pelsőczy Réka színésznő
Rubint Réka aerobikedző
Hársfalvi Réka magyar divattervezőnő

NumeroProfil-karakter

Rékák egyszerre érzékenyek és igen öntudatosak. Kommunikációjuk határozott és közvetlen, de figyelmes, ennek köszönhetően könnyen alakítanak ki kapcsolatokat. Magabiztos fellépésük dacára meglehetősen sebezhetőek. Önmagukkal szemben magas elvárásaik vannak és a külvilág véleménye, mások visszaigazolása erősen befolyásolja önértékelésüket. Általában jó nyelvérzék és utazási kedv jellemzi őket, szívesen fedeznek fel fizikálisan és kulturálisan is új horizontokat. Ez a mozgékonyság szellemi szinten is megjelenik: készek mindig valami újat, érdekeset tanulni.

Boldog névnapot, kedves Rékák!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.