2019. november 25., hétfő

Katalin

November 25.

Névnapi üzenet

"Három dolog van, amit nem lehet sokáig rejtegetni: a nap, a hold és az igazság." (Buddha)


Eredete

Görög eredetű, bizonytalan jelentésű. Egyes feltételezések szerint "tiszta", míg mások szerint "nyilazó" szóból származik és Hekatéval, a fogyó hold képében megjelenő istennővel is összefüggésbe hozzák.

Gyakorisága

1400-ig a második leggyakoribb női név volt. A 16. században már az első lett, és ezt a nevet viselte a nők 18%-a. Később egy kicsit csökkent a népszerűsége, és a 17. században a második, a 18. században pedig a harmadik helyen állt. A 19. században tovább csökkent a népszerűsége, de 1983 és 87 között sikerült ismét a népszerűségi lista csúcsára került. 2017-ben már lecsúszott a 100-as listáról, de még mindig a 4. leggyakrabban viselt női névről van szó.

Névnapja

április 30., november 25.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

A november 25-i Katalin-naphoz több néphagyomány is fűződik. Ismert időjóslásra utaló szólás: Ha Katalin kopog, karácsony locsog azaz, ha Katalin-napkor hideg, fagyos idő van, akkor a karácsony locsogós, meleg lesz, és fordítva is igaz. Őrzik még a hagyományt a Katalin-bálok. Advent előtt már csak ez a lehetőség maradt bálozni, mivel utána már se táncmulatságot, se lakodalmat nem illett tartani.

Kevesen tudják, hogy ez a nap valamikor férjjósló napnak is számított. Ha a vízbe helyezett gyümölcsfaág, azaz katalinág karácsonyra kizöldült, akkor már nem volt messze a férjhezmenetel ideje. Másutt egy piros almába kellett minden nap beleharapnia az eladósorban levő leánynak. Azt tartották, ha az almája kitartott karácsonyig, akkor az a legény lesz a férje, akivel először találkozik az alma elfogyasztása után.

Híres viselői

Dobó Kata, színésznő
Karády Katalin, színművész
Kovács Katalin olimpiai bajnok kajakozó
Alexandriai Szent Katalin
II. Katalin orosz cárnő (Nagy Katalin)
Szőke Katalin kétszeres olimpiai bajnok úszó

NumeroProfil-karakter

A Katalinokat erőteljes éntudat és határozott kommunikációs képesség jellemzi. Szeretnek beszélgetni, csacsogni, de még vitatkozni is: nem igen hagynak szó nélkül semmit. Bár a saját igazukért mégsem mindig állnak ki egykönnyen, belső ellentmondásaik miatt nem mindig tudják megfelelő formában kifejezni magukat. Mindemellett nagyon empatikusak és együtt érzőek, így szívesen találják meg őket az emberek a gondjukkal-bajukkal. Szeretik a kihívásokat, sőt, ösztönösen keresik a fizikai vagy lelki erőpróbákat, mivel a nehézségeken keresztül tudnak leginkább fejlődni.

Boldog névnapot, kedves Katalinok!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.