2019. november 19., kedd

Erzsébet

November 19.

Névnapi üzenet

"A hit azt jelenti, hogy az ember elhiszi, amit még nem lát. Ennek a hitnek pedig az a jutalma, hogy látni fogja azt, amiben hisz." (Szent Ágoston)


Eredete

A héber eredetű Eliséba összetett szóból alakult ki a név, jelentése: "Istenbe vetett bizalom", "Isten az én esküvésem", "megesküdött az Isten" vagy "Istenem a megnyugvás". A magyar nyelvbe a latin Elisabeth alak került, majd a nyelv történeti változásával ez az alak folyamatosan módosult.

Gyakorisága

A 14. századig a leggyakoribb név volt Magyarországon. A következő időkben kicsit hanyatlott a népszerűsége, de a 16-17. században még így is az 3-5. helyen állt a gyakorisági listán. A 18. században ismét az élre tört. Napjainkban egyre kevesbé tartozik a divatos nevek közé, bár 2006-ban az összlakosság statisztikájában még mindig a 2. helyen állt. A 2000-es évek óta azonban nincs fent a 100-as listán.

Névnapja

november 19.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

Régi hiedelem, hogy a november 19-i Erzsébet-nap időjárása a karácsonyi időjárást jósolja meg.

Híres viselői

Szent Erzsébet a bibliai történet szerint Keresztelő Szent János édesanyja
Árpád-házi Szent Erzsébet
Báthori Erzsébet nemesasszony
Szilágyi Erzsébet, Mátyás király édesanyja
I. Erzsébet angol királynő
II. Erzsébet brit királynő

NumeroProfil-karakter

Erzsébetek nagyon érzelmesek, érzékenyek, intuitívek. Gondolataiknak, meglátásaiknak szívesen adnak hangot, nem rejtik véka alá a véleményüket. Könnyen alakítanak ki kapcsolatokat, mert e két tulajdonsága remekül ötvöződik bennük: kiváló és figyelmes kommunikátorok. Az otthonos, érzelmi szabadságot nyújtó környezet inspiráló számukra, nem csupán egy párkapcsolatban, de munkában is ezt keresik. Sokat beszélnek, közvetlenségük, direkt önkifejezésük a visszahúzódó emberek számára elsőre talán kicsit túl sok is lehet. Nem szeretnek tétlenkedni és unatkozni sem nagyon szoktak: kíváncsiságukból fakadóan mindig találnak valami felfedezni, megismerni valót maguknak.

Boldog névnapot, kedves Erzsébetek!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.