2019. november 20., szerda

Jolán

November 20.

Névnapi üzenet

"Bizonyos dolgoknak mintegy megvan a maguk korszaka, amikor különböző helyeken egy időben fedeztetnek fel, amint tavaszkor az ibolyák mindenütt kikelnek, ahol csak süt a Nap." (Bolyai Farkas)


Eredete

Írói névalkotás: Dugonics Andrásnak a Jólánka, Etelkának leánya című regényében (1803) szerepelt először. Forrása egyesek szerint a középkori magyar Jóleán (’jó leány’) név. De a görög eredetű Jolanda, Jolánta magyarításának is tekintették.

Gyakorisága

Napjainkban nagyon ritka név, de a 19. században és a 20. század elején-közepén gyakoribb volt. 1967-ben 196 kislány kapta a Jolán nevet, ám 1996-ban első névként csupán 21 alkalommal anyakönyvezték. 2006-ban az összlakosság statisztikájában a női nevek között a Jolán azonban még a 38. helyen állt.

Névnapja

június 15., november 20.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

Jolánta, a szépséges vak királyleány a főszereplője Csajkovszkij hasonló című operájának. A darab végére az orvosok tudásának és a szerelem erejének segítségével visszanyeri látását.

Híres viselői

Courtenay Jolán magyar királyné, II. András magyar király második felesége
Árpád-házi Jolán aragóniai királyné, II. András magyar király és Courtenay Jolán magyar királyné lánya
Jolán magyar királyi hercegnő, IV. Béla leánya
Földes Jolán magyar írónő
Jászai Jolán, Joli néni színésznő

NumeroProfil-karakter

Jolánokra a nagy fokú aktivitás a jellemző: nem csak fizikailag, de szellemileg is szeretnek tenni-venni. Kézügyességükből és kreativitásukból fakadóan ügyesek lehetnek a főzésben, esetleg a varrásban, kertészedésben, de még a barkácsolásban is sokszor lepipálhatják a férfiakat. A nevük jelentése rájuk nem igazán érvényes: nem húzódnak csöndesen a sarokba mint egy kis ibolya, akaratukat igen határozottan képviselik, bár magabiztos fellépésük mögött sokszor kétség, bizonytalanság és nagy fokú megfelelni akarás húzódik. Még ha nehezen is vallják be, olykor bizony szükségük van egy kis biztatásra, babusgatásra.

Boldog névnapot, kedves Jolánok!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.