2019. november 11., hétfő

Márton

November 11.

Névnapi üzenet

"A félelem (...) fontos és jó érzés, ami segít kitapogatni a határainkat, sőt abban is segít, hogy meghaladjuk ezeket!" (Al Ghaoui Hesna)


Eredete

A latin Martinus név Martonus változatának rövidülése. Jelentése: Mars istenhez hasonló; harcias, bátor, merész.

Gyakorisága

A Márton név a 17-18. században a gyakran választott nevek közé tartozott, ezekben az időkben a 12., illetve a 13. helyen találjuk. A következő időkben a népszerűsége nagymértékben csökkent, még az 1967-es adatok szerint is csupán 137 kisfiú kapta ezt a nevet. Ismét divatossá az 1980-as években vált: az 1983–87-es gyakorisági listán már a 40. helyen találjuk. A 2006-os összesített gyakorisági lista szerint pedig a 48. leggyakoribb férfinév volt. Tavaly a Márton a 31., névváltozata - a Martin - pedig a 38. volt a népszerűségi listán.

Névnapja

november 11.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

A november 11-i Márton-naphoz számos néphagyomány és népi megfigyelés fűződik. Márton napját már a 17. századi krónikák is a tél kezdeteként emlegették. Ez volt a tisztújítás, az elszámolás, a jobbágytartozás lerovásának napja. A pásztorok is ezen a napon kérték a járandóságukat. Körbejárták a gazdákat, és süteményt vagy azt megváltó pénzt kaptak tőlük.  A Márton-nap a mulatságok napja is volt: nagy lakomákat rendeztek, asztalra került az új bor, az új termés. Elmaradhatatlan volt a fogások közül a lúd, mert azt tartották, hogy aki Márton napon libát nem eszik, egész évben éhezik.

Híres viselői

Luther Márton, reformátor
Keleti Márton, filmrendező
Vidróczki Márton, Mátra vidéki betyár
Rátkai Márton, színész
Tours-i Szent Márton, püspök
Szivós Márton, világbajnok vízilabdázó


NumeroProfil-karakter

Fontos hajtóerő számukra a biztonságos, stabil háttér megteremtése. Ha ez megvan, bátran és kellő cselekvőerővel felvértezve állnak az élet nyújtotta feladatok és kihívások elé. Szeretnek tanulni, nyitottak a világra, jó memóriával rendelkeznek. Gyakorlatiasak, megfontoltak és a céljaik általában hosszú távra szólnak. Határozott fellépésük mellett, ott munkálkodik bennük a világ megértésének és jobbá tételének vágya. Kifinomult ízlésük, stílusosságuk tükröződik a megjelenésükben. Félelemmel töltheti el őket a változás szele, mert nehezen engednek el dolgokat, személyeket vagy élethelyzeteket. 

Boldog névnapot, kedves Mártonok!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.