2019. november 21., csütörtök

Olivér

November 21.

Névnapi üzenet

"Amikor az erdőn jársz, és rábukkansz valahol egy forrásra, ülj le melléje csöndesen és figyelj. Nagyon csöndes légy, és akkor hallani fogod a zöld ruhás tündérke hangját a surranó vízből. Ha pedig jó füled van, és érted az erdő nyelvét, akkor meghallhatod azokat a csodaszép meséket, amiket a forrás, a csermely, a patak tündére elmond ilyenkor a fáknak." (Wass Albert)


Eredete

A név eredetéről kétféle felfogás létezik. Az egyik szerint latin, ófrancia eredetű név, mely az olivarius „olajfa(ültető)” szóból származik. Más feltevés szerint az ófranciába a német nyelvből került át. Német eredetű névként a germán nevekre jellemző összetett névalak ez is, melynek ősi alakja Alberich, Alwar. Az összetett név talán így fordítható: tündér vagy manósereg.

Gyakorisága

A név napjainkban több országban igen gyakori. Hazánkban a korai századok statisztikáiban nem, de később, a 20. század elején már néhány előfordulással szerepel. Az 1967-es adatok szerint csupán 27 újszülött kisfiú kapta az Olivér nevet, utána azonban rohamosan megnőtt a név kedveltsége. Népszerűségi csúcsot 2018-ban érte el, akkor a 11. legkedveltebb fiúnév volt.

Névnapja

november 21.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

Több Oliver nevű hős is található az irodalomban. A középkori francia epika remeke, a Roland-ének legendás hőse Olivier, aki a bölcsességet, a megfontoltságot képviseli a lobbanékony és féktelen Rolanddal szemben. Shakespeare Ahogy tetszik című vígjátékának hőse is az Oliver nevet viseli. Charles Dickens híres regényének, a Twist Olivérnek hőse az árvaházban nevelkedő, viszontagságos sorsú kisfiú.

Híres viselői

Halassy Olivér kétszeres olimpiai bajnok úszó
Nacsa Olivér előadóművész, humorista
Oliver Cromwell, Anglia, Skócia és Írország Lord Protectora
Oliver Hardy amerikai komikus, legismertebb karaktere Stan
Oliver Stone amerikai filmrendező, producer
Oliver Platt amerikai színész


NumeroProfil-karakter

Kifinomult ízlés jellemzi őket, mely megjelenhet az öltözködésükben vagy akár az udvarias viselkedésükben. Nyitottak a művészetek iránt, képesek a dolgokat és helyzeteket felülről látni. Szívesen végeznek ház körüli teendőket, például barkácsolnak vagy kertészkednek, de még a főzésben is megtalálhatják az örömüket. Érzékenyek, képesek megélni a jelent és átadni magukat a flow érzésének. Az akaratukat olykor nehezen fejezik ki, ezért fontos fejleszteniük az önbizalmukat, hogy ne a külvilág véleménye alapján cselekedjenek.

Boldog névnapot, kedves Olivérek!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.