2019. november 5., kedd

Imre

November 5.

Névnapi üzenet

"Két út áll előttetek: vagy ti uralkodtok az elmétek fölött, vagy az elmétek uralkodik fölöttetek." (Paulo Coelho)


Eredete

A germán eredetű Amalrich, Emmerich névből származik. Az összetett név elemei: „szorgalmas, munkás” és „hatalmas, uralkodó”. Más feltételezések szerint arab eredetű és az emír - herceg, vezér - szóból származik.

Gyakorisága

A középkor óta folyamatosan jelen van a magyar névkincsben. A 16. századi névdivatban a 14-15. helyen szerepelt, de utána csökkent a népszerűsége. A 19. század utolsó éveiben ismét közkedveltté vált, Budapesten a 12. leggyakoribb férfinév volt. 2006-ban az összlakosság statisztikájában a 14. helyen állt és a mai napig ott találjuk a 100 leggyakrabban választott fiúnév között: 2018-ban a 71. volt ezen a listán.

Névnapja

november 5.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

Az Imre keresztnév részben a település védőszentjének nevére, részben valamikori alapítójára vagy tulajdonosára utal. A 12. századtól csaknem 20 helynévben állandósult. A falu templomának a védőszentjére utalnak az alábbi településnevek, amelyeket az elhelyezkedést jelző előtag pontosít: Mátraszentimre, Pestszentimre, Soltszentimre, Tiszaszentimre és a Veszprém megyei Szentimrefalva vagy a Bács-Kiskun megyei Imrehegy.

Híres viselői

Antal Imre, színész
Bajor Imre, színész
Dr. Csernus Imre, pszichiáter
Madách Imre, író
Nagy Imre, politikus
Pulai Imre, olimpiai bajnok, kenus

NumeroProfil-karakter

Imrék érzékenyek és fogékonyak az őket körülvevő világra, intenzíven érzékelik mások legapróbb rezdüléseit is - akkor is, ha ennek nincsenek feltétlenül tudatában. Ezzel a kitűnő képességgel könnyen ráéreznek mások ki nem mondott vágyaira, gondolataira és mélyen megérinti őket egy szociális probléma. Hajlamosak lehetnek mások gondjait a nyakukba venni és ha valaki a jó szándékukra apellál, nehezükre esik nemet mondani. Könnyen kapcsolódnak másokkal, nem csak empátiájuk miatt, hanem mert szívesen osztoznak a pillanat örömein.

Boldog névnapot, kedves Imrék!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.