2019. november 26., kedd

Virág

November 26.

Névnapi üzenet

"Ha valaki szeret egy virágot, amely csak egyetlen példányban létezik a csillagmilliókon: ez épp elég neki, hogy boldog legyen, ha a csillagokra pillant." (Antoine de Saint-Exupéry)


Eredete

Régi magyar személynév felújítása a Flóra név magyarítására.

Gyakorisága

A 70-es, 80-as évek óta tartozik a népszerű nevek közé, azóta folyamatosan a 100 leggyakrabban választott női nevek közt találjuk. Népszerűségének csúcsát 2003 és 2006 között érte el, majd fokozatosan csökkenni kezdett a névadási kedv. 2018-ban egészen a 97. helyig csúszott vissza.

Névnapja

november 26.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

Etimológiáját tekintve a virág szó szóhasadással különült el az ősmagyar korban a világ főnévtől. A "világosság, ragyogás" és a "virág" jelentések összefüggésére a görög nyelvben is találunk utalást, az ánthosz szó egyszerre utal virágra és fényességre.

Híres viselői

Csapó Virág színésznő
Dőry Virág színésznő, jelmeztervező
Kiss Virág színésznő, szinkronszínész
Móricz Virág, Móricz Zsigmond lánya, életrajzírója
Németh Virág teniszezőnő
Pabeschitz Virág régész

NumeroProfil-karakter

Virágok névprofilja a virágok legfontosabb tulajdonságait rajzolja ki elénk: stabilitásra és erős gyökerekre van szükségük, mert rendkívül érzékenyek. Gyakran igazi életművészek, akiknek kissé hullámzó a teljesítménye. A szenzibilitáson túl a maximalizmusok és a másoknak megfelelni akarásuk is közrejátszik ebben. Kiegyensúlyozott és kevésbé magabiztos szakaszok váltakoznak az életükben. Olykor időbe telik, mire valamire elszánják magukat, ám ha megszületik a döntés, egyik pillanatról a másikra igen meglepő dolgokat visznek véghez. Legfontosabb a hullámzó érzelmi állapotukat harmonizálni, ebben valamiféle (művészi) önkifejezés a segítségükre lehet.

Boldog névnapot, kedves Virágok!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.