2019. december 2., hétfő

Melinda

December 2.

Névnapi üzenet

"A kapcsolattartásunkhoz hozzátartoznak az ikonok és az avatárok. Mint a középkorban a pajzsokon lévő minták, védelemként szolgálnak, és azt az önmagunkról alkotott képet mutatják, amelyet a világ felé tárunk." (Joanne Harris)


Eredete

Írói névadásként keletkezett és Katona József Bánk bán című drámája alapján lett népszerű.  A név a dráma nyomán vált ismertté hazánkban, majd Szlovákiában is. Jelentése és eredete végső soron ismeretlen. Néhányan az Ermelinda névből magyarázzák. Eszerint a két elemből álló név első tagja a hermion germán törzsre utal, második tagja, a linda pedig "hársfát" vagy "hársfából készült pajzsot" jelent.

Gyakorisága

A Melinda napjainkra vált divatos névvé. 1967-ben 248 kislány kapta ezt a szép hangzású nevet. Az 1983–87-es gyakorisági listán a 16. volt a lányoknak választott nevek sorában. A név népszerűsége az 1990-es évektől csökkent. 1996-ban a gyakorisági lista 64. helyére került. 2011 óta nincs a 100 leggyakrabban választott női neve között.

Névnapja

december 2.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

A Melinda nevet még Katona előtt 1775-ben D’Ussieux francia író adta Bánk bán feleségének a Le décamérone français (Francia dekameron) című elbeszélésében.

Híres viselői

Czink Melinda teniszezőnő
Melinda Gates, Bill Gates felesége
Kistétényi Melinda zeneművész, tanár, író
Major Melinda színésznő
Pastrovics Melinda kézilabdázó
Malinda Kathleen Reese amerikai énekesnő és színésznő

NumeroProfil-karakter

Az unatkozás kifejezést biztos, hogy nem Melindáknak találták ki. Ha valamit a fejükbe vesznek, azt rögtön neki is látnak megvalósítani. Ügyesek a gyakorlati kivitelezésben, de ha valamihez nem értenek, annak utánaolvasnak, megtanulják vagy egyszerűen addig próbálkoznak, míg sikerrel nem járnak. Jó érzékük lehet a főzéshez, a varráshoz, a dekoráláshoz, de pasikat megszégyenítő módon bánhatnak a csavarhúzóval is. Jó kapcsolatteremtő képességgel rendelkeznek, de igaz, mély barátságból csak keveset tartanak számon. Akik belopják magukat a szívükbe, azokhoz nagyon ragaszkodnak.

Boldog névnapot, kedves Melindák!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.