2019. december 4., szerda

Borbála

December 4.

Névnapi üzenet

"Mosolyogj rá egy idegenre. Számára talán ez lesz az egyetlen napsugár, ami ma megsimogatja." (H. Jackson Brown)


Eredete

Görög eredetű név, a  Barbara magyar alakváltozata. A régi magyar nyelvben a Barbara név hangalakja a következő változásokon ment keresztül: Barbara > Barbára > Borbára > Borbála. Jelentése: idegen, külföldi nő.

Gyakorisága

A 15-18. században nagyon kedvelt név volt. 1526 és 1772 között a gyakorisági lista 10. helyén állt, a következő évtizedben a 9. helyre került. Ám a 19-20. századra jelentősen csökkent a népszerűsége, de a száz leggyakoribb név között mindig szerepelt. A Barbara név egy időben megelőzte, 2018-ban viszont a Borbála visszavette a vezetést: a 69, míg a Barbara a 73. volt.

Névnapja

december 4.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

A Borbála-nap legismertebb hagyománya a borbálaág vágása. Az ország több vidékén cseresznyefaágat, másutt kilencféle gyümölcsfa ágát vagy orgonaágat tesznek egy vízzel teli üvegbe. Ha karácsonyra kivirágzik, az új esztendőre biztosan férjhez mennek a lányok, öröm és boldogság jut nekik osztályrészül. Magyarország nyugati határán, a német és horvát nemzetség körében a borbálabúza csíráztatása volt szokásban.

Híres viselői

Szent Borbála, a bányászok, tüzérek és tűzoltók védőszentje
Cillei Borbála magyar királyné
Brandenburgi Borbála magyar és cseh királyné, II. Ulászló 1. felesége
Szapolyai Borbála lengyel királyné
Molnár Borbála írónő, költőnő
Csuha Borbála színésznő

NumeroProfil-karakter

A művészetekben otthonosan mozognak, szeretnek alkotó munkát végezni. Nehézséget jelenthet, hogy az elképzeléseiket megfelelően szavakba tudják önteni. A rutinmunka és a monotonitás nem az ő asztaluk. Néha úgy érezhetik, hogy a külvilág nehezen érti meg őket, emiatt elszigetelődhetnek és inkább szellemi, kreatív formában fejezik ki a gondolataikat és az érzéseiket. Ha fejlesztik az önbizalmukat és kitartóképességüket, stabilabbá válnak, és könnyebben helyt tudnak állni az anyagi világban.    



Boldog névnapot, kedves Borbálák!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.