2019. december 6., péntek

Miklós

December 6.

Névnapi üzenet

"Az élet pillanatokból áll. Igyekezz minden pillanatot átélni; az igazi győzelemnek ez a titka." (Elizabeth Kenny)


Eredete

A görög Nikolaosz névből származik, valószínűleg szláv közvetítéssel került a magyarba. Az eredetileg összetett névalak jelentése niké „győzelem” és laosz „nép”, vagyis: a nép győzelme.

Gyakorisága

A 16-18. században a gyakorisági listák 12–14. helyén szerepelt. A 19. század végére kissé veszített népszerűségéből, de a 20. század közepéig a 17–19. helyen szerepelt. Utána fokozatosan csökkent a népszerűsége, 2010 óta stabilan a 70. hely környékén találjuk. 2018-ban a 73. helyen állt. 2006-ban az összlakosság statisztikájában a 25. helyen volt.

Névnapja

december 6.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

A 13. századtól, feltehetőleg nyugati hatásra terjedt el Magyarországon a miklósolás. Miklós ünnepének előestéjén betér azokba a házakba, ahol gyermekek vannak, és tudásuk, viselkedésük szerint megjutalmazza vagy megfenyíti őket. Ebben segítségére van a kíséretében lévő ördög, később krampusz is.

A 19. századi görög katolikusok között Miklós házasságszerző szent is. Ünnepének előestéjén a házasodni akaró leánynak egyedül fel kell mennie a templom tornyába, és ott háromszor rá kell ütnie a harangra, hogy ily módon kérőt hívjon magának.

Híres viselői

Zrínyi Miklós költő, hadvezér és politikus
Jancsó Miklós rendező
Benedek Miklós színművész, rendező
Simonovits Miklós matematikus
Radnóti Miklós költő
Vámos Miklós író

NumeroProfil-karakter

Miklósok igen határozott világképpel rendelkeznek. Öntudatosak és általában mindenről van véleményük, de tudásuk és ismereteik nem nélkülözik az alapokat. Ami érdekli őket - legyen az egy gyakorlati feladat kivitelezése, egy új ismeret elsajátítása vagy egy szellemi kihívás - abba mélyen beleássák magukat és addig próbálkoznak, míg sikerrel nem járnak. Ahol az intellektusukra van szükség, remekül helyt állnak, ám az érzelmi kérdésekben azonban már kevésbé magabiztosak. Problémáikat ezen a téren is igyekeznek magukban feldolgozni, nehezen vállalják fel sebezhetőségüket vagy kérnek segítséget. Csak nagyon meghitt, biztonságos kapcsolatokban tudnak igazán megnyílni.

Boldog névnapot, kedves Miklósok!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.