2019. december 4., szerda

Barbara

December 4.

Névnapi üzenet

"Élhet melletted valaki, de ha a szívetek nincsen adásban, még akkor is idegenek maradtok, ha görcsösen szorítjátok egymás kezét. De ha a szív adni kezd, lehet a távolság a Föld másik pontja: válaszolnak rá." (Müller Péter)


Eredete

Görög eredetű név. Az alapjául szolgáló barbarosz szó jelentése barbár, azaz "idegen, dadogó". A görögök csak a saját nyelvüket érezték igazi nyelvnek, minden más beszédet értelmetlen halandzsának véltek. A bar-bar feltehetőleg hangutánzó szó, amellyel a nem görög beszédet jelölték. Valószínű, hogy a Barbara jelentése "idegen nyelvű", "külföldi nő" lehetett. Feltehetően az idegen országokból származó rabszolganők megnevezésére használták, akiket arra sem érdemesítettek, hogy egyéni nevet adjanak nekik.

Gyakorisága

Írásban először 13. század végén jelent meg a Barbara név. 1967-ben 40 kislány kapta e nevet. A következő évtizedekben megnőtt a népszerűsége: 1996-ban a 8. leggyakoribb név volt. A 2000-es évek elejétől fokozatosan csökkent a névadási kedv, 2018-ban már csak a 73. volt a listán.

Névnapja

december 4.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

A 20. század közepén, 1959-ben készült Amerikában az első Barbie baba, eredetileg kék szemű, szőke hajú, felnőtt nőt mintázó alakkal. Nevét a tervezőnő lányáról, Barbaráról kapta.

Híres viselői

Fonyó Barbara énekesnő, színésznő
Hegyi Barbara színésznő
Konta Barbara színésznő
Léber Barbara divattervező
Palvin Barbara modell
Xantus Barbara színésznő

NumeroProfil-karakter

Barbarákra a szélsőségek a jellemzőek: egyszerre határozottak és gyámolításra várók, akaratosak és engedékenyek, önzők és önzetlenek, magabiztosak és önbizalomhiánnyal küzdenek. Ha rátalálnak arra a feladatra, elfoglaltságra, amin keresztül kifejezhetik magukat - legyen az akár az anyaság vagy egy élethivatás - ezek az erőteljesen kilengések is csillapodnak. Akkor ugyanis teljes szívvel-lélekkel belevetik magukat abba, amit csinálnak. Ebben az esetben inkább az lehet a probléma, hogy túlvállalják magukat. Szerencsére hatalmas fizikai és lelki erőtartalékokkal rendelkeznek. Nagyon segítőkészek és érzékenyen reagálnak a szociális-társadalmi problémákra.


Boldog névnapot, kedves Barbarák!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.