2019. december 23., hétfő

Viktória

December 23.

Névnapi üzenet

"A legfontosabb, amit a győzelemből megtanulhatunk, hogy képesek vagyunk rá."
(Dave Weinbaum)


Eredete

A latin nyelvben a victoria szó jelentése: győzelem, diadal. Megszemélyesítéssel kapta nevét a római mitológiában a győzelem istennője, Victoria. Az ókorban szívesen adtak a szülők olyan neveket, amelyek jelentésükkel a gyermek egy-egy dicsőséges jellemvonását erősítik.

Gyakorisága

Hazánkban a 70-es évek végén, 80-as évek elején vált hirtelen divatossá a Viktória név, 2000-től, 2002-ig pedig a népszerűségi listát vezette. Az elmúlt években egy kissé csökkent a népszerűsége, de 2018-ban még mindig a 23. leggyakrabban választott kislánynév volt.

Névnapja

december 23.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

Viktória királynőre több földrajzi név is emlékeztet: Victoria a neve Ausztrália egyik tagállamának, amely 1851-ben alakult. Victoria Hongkong fővárosa, amely a Viktória-csúcs lejtőjén terül el. A Viktória-tó Afrika legnagyobb állóvize, amelyet egy angol kutató fedezett fel 1858-ban. Környékének állatvilágáról érdekes leírást olvashatunk Kittenberger Kálmán Kelet-Afrika vadonjaiban című könyvében. A Viktória-vízesés egy afrikai folyó zuhatagja, amelyet egy skóciai kutató fedezett fel 1855-ben és nevezett el Viktória királynőről. Viktóriaváros a II. világháború után alakult romániai város.

Híres viselői

Szent Viktória, vértanú
Viktória brit királynő
Veszelik Viktória Hauszmann-díjas építész
Victoria Beckham énekesnő
Viktória svéd királyi hercegnő
Kerekes Viktória, színésznő

NumeroProfil-karakter

Bár a név jelentése: győzelem, Viktóriák nem kimondottan versengő alkatok. Sokkal inkább az empátia és a szociális nyitottság jellemző rájuk. Természetük kissé szeszélyes, kiszámíthatatlan, köszönhető ez az érzékenységüknek. Mélyen megérinti őket, ha mások fájdalmával vagy szenvedésével találkoznak. Kiegyensúlyozott és bizonytalan szakaszok váltakoznak életükben. Hajlamosak lehetnek döntéseiket halogatni, majd egyik pillanatról a másikra merész és meglepő lépések tenni. Bár szeretni-kötődni tudó alkatok, egy kapcsolaton belül nagy igényük van a szabadságra. Általában nagy fokú (művészi) kreativitással rendelkeznek, megvalósítóképességüket legfeljebb bizonytalan önértékelésük akadályozza.    



Boldog névnapot, kedves Viktóriák!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.