2019. december 6., péntek

Nikolasz

December 6.

Névnapi üzenet

"A győzelemhez tartozó árcédulán ez áll: kitartás." (Bob Gass)


Eredete

Nikolasz a Miklós név idegennyelvi (elsősorban angol) változatából származik. Jelentése: a nép győzelme.

Gyakorisága

2010 óta bukkant fel a hazai névadási listán. Azóta - hasonlóan a Miklóshoz - a Nikolasz név is a 70. hely környékén mozog. 2018-ban a 70. volt.

Névnapja

december 6.

Érdekességek a névvel kapcsolatban

A Mikulás-ünnep idővel egyre inkább szekularizálódott, elszakadt Szent Miklós alakjától, a tömegkultúra átalakította a keresztény legendát és az ünnep elvilágiasodott, és elüzletiesedett. Ügyes marketingesek megszüntették a Mikulás évközi morális felelősséget hangsúlyozó, bírói szerepét, eltüntették mellőle a büntetést szimbolizáló krampuszokat. Az édesség- és játékipar mellett ma már egész sor termék használja alakját reklámfiguraként. Angolszász hatásra az európai kontinens városaiban is elszaporodtak karácsony előtt az utcai Mikulás „ügynökök”.

Híres viselői

Nikolausz Kopernikusz
Nicolas Cage színész
Nicolas Kiefer teniszező
Niki Lauda Forma-1 versenyző, üzletember
Nicolas Anelka labdarúgó
Takács Nikolas énekes, előadóművész

NumeroProfil-karakter

Bár ugyanaz a jelentése, mint a Miklósnak, a két név energetikai szempontból teljesen különböző. Nikolaszok jóval lágyabb, rugalmasabb karakterek. Könnyen alakítanak ki kapcsolatokat, kíváncsisággal fordulnak mások és a világ felé. Érzelmeiket jóval nyíltabban vállalják, lelkesek és lelkesítőek. Kevésbé kötődnek az anyagiakhoz: ők inkább szabad lelkek, akiket a szenvedélyeik és impresszióik vezetnek. Kézügyesség mellett szellemi (vagy akár művészi) kreativitás is jellemzi őket, viszont a kitartást, a rendszerességet és a módszerességet gyakorolniuk kell.

Boldog névnapot, kedves Nikolaszok!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekel a numerológia, a személyiségelemzés és fejlesztés, kövess a Numeroprofil facebook oldalán.